Oliventapenade

Kransekagetoppe

Til nytår er det selvfølgelig en tradition at få kransekage. Da jeg har haft ferie mellem jul og nytår, så blev det selvfølgelig mig der skulle forsøge mig med kransekagen til nytårsaften med veninderne. Derfor er jeg blevet inspireret af opskriften fra Mette Blomsterberg.

Kransekagetoppe 1

Af denne opskrift bliver der til ca. 25-30 personer. Jeg valgte at lave to kransekagetoppe, så mine bedsteforældre også kunne få en til deres nytårsaften 🙂

KRANSEKAGEMASSE

INGREDIENSER

1 kg. ren rå marcipan
300 g. flormelis
80 g. pastauriseret æggehvider

FREMGANGSMÅDE

Marcipan og flormelis røres sammen i en foodprocessor eller røremaskine, det kan også æltes i hånden. For at det er nemmere at røre marcipanen, kan det anbefales at klippe/rive det i mindre stykker. Herefter tilføjes æggehviderne lidt ad gangen, så massen bliver ensartet.

Den færdige kransekagemasse lægges i en tillukket plastik pose. Massen skal i køleskabet i mindst 2 timer, men gerne til dagen efter.

Kransekagetoppe 2

Nu skal den kolde kransekagemasse vejes af, så der er 300 g. pr. stk. og disse stykker rulles ud i ca. 80 cm. stænger. Hver stykke trykkes let ned på den halvdel der vender mod dig selv, så der laves “en liggende blød trekant”. Trekanterne måles af i forskellige længder.

Jeg valgte at måle stykkerne af i 38, 36, 34, 32, 30, 28, 26, 24 cm. Husk en kugle til toppen. Det er vigtigt at der er 2 cm. i forskel på stængerne.

Hvert opmålt stykke lukkes sammen til ringe, der sættes på en bageplade med bagepapir. Alle ringene trykkes plane med et stykke bagepapir med en bageplade over. Pres ganske let og herefter skal de bages ved 200 grader til de er gyldne. I ca. 14-18 min.

SPRØJTEGLASUR

INGREDIENSER

75 g. sigtet flormelis
30 g. pastauriseret æggehvider

For at være sikker på at der var nok til begge kransekagetoppe, så lavede jeg dobbelt portion.

Flormelis og æggehvider piskes hvide og luftige enten med håndmikser eller røremaskine. Glasuren er færdig, når den ikke flyder sammen når man stopper med at piske.

Den færdige glasur puttes i et cornet (et kræmmerhus af bagepapir) eller en sprøjtepose med en meget lille tyl. Placer den største ring på fadet, og sprøjt de karakteristiske “glasur tunger”, sæt herefter den næste bagte ring ovenpå og gentag processen osv. Lad den færdige kransekage tørret et par timer ved stuetemperatur før den tildækkes med plastik. Kan pyntes med chokolade snirkler eller bare chokolade.

Kransekagetoppe 3

Det er også muligt at bage ringene i kransekageforme/ringe – disse vil jeg vise senere, da jeg selv har købt nogle, men de blev ikke brugt til kransekagen i år.

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Jeg vil sætte stor pris på din mening eller en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Oliventapenade