Minihakker – stor gennemgang af de bedste minihakkere på markedet

Minihakkeren er ideel til dig, der gerne vil have mulighed for hurtigt og effektivt at hakke ingredienser til madlavningen. Den er især velegnet til at lave hjemmelavede dips, dressinger eller lignende, der holder sig omkring 300-400 milliliter.

Med sin lille størrelse er den let at gemme af vejen, og minihakkeren er derfor et godt alternativt til dens storebror, foodprocessoren, der stiller større krav til rengøring og plads. Se her, hvad du skal overveje, inden du køber en minihakker.

Vigtige overvejelser inden køb

Størrelse

For at finde en minihakker i den perfekte størrelse, er der en række ting, du kan overveje. Først og fremmest handler det selvfølgelig om, hvor meget du har behov for at hakke. Hvis du gerne vil kunne hakke store mængder på samme tid, og har en stor husholdning, kan det være nødvendigt med en større minihakker. Har du derimod bare brug for at kunne hakke grønt og krydderurter til en mindre husholdning, kan du for alvor købe en hakker, der lever op til at være “mini”.

Opbevaring

Et andet fokuspunkt, når det kommer til størrelse, er at tænke over, hvor du vil opbevare minihakkeren. Jo mindre, des lettere vil den være at opbevare i dit køkken. Hvis du ikke er besiddelse af meget bordplads, er det derfor en god idé at gå med en mindre hakker. Her er minihakkeren især en fordel i forhold til foodprocessoren, der fylder utroligt meget, og kan være lidt klodset at se på.

 

En mindre model vil derudover være lettere at betjene, imens en større model vil sætte højere krav til din styrke og tekniske snilde. Med en lille minihakker slipper du for en masse knapper og funktioner, og den vil med stor sandsynlighed være let at betjene.

 

Knive af rustfrit stål eller keramik?

Minihakkere vil som oftest enten have knive af rustfrit stål eller keramik. Men hvordan ved du, hvilken type, der passer bedst til dine behov? I udgangspunktet er knive af rustfrit stål mere slidstærke, men til gengæld vanskeligere at rengøre end keramiske knive.

 

Stålknive er bestemt holdbare grundet materialet, men faktisk er keramiske knive hårdere og har derfor typisk en længere levetid.

Samtidig vil en keramisk kniv opleves som en smule skarpere end. En skarphed der varer længe, men skal selvfølgelig stadig slibes en gang imellem.

En keramisk kniv vil dog altid være mere skrøbelig end knive i rustfrit stål, og går lettere i stykker. Derfor skal man også være mere forsigtig med at hakke/skære hårde madvarer, som fx frosne madvarer el. andet hårdt.

 

En fordel ved en keramisk kniv er, at den ikke reagerer sammen med syre, og derfor er velegnet til hakning af frugt og grønt. Syren, der findes i frugt og grønt kan nemlig skade stålkniven, og kan yderligere skabe en reaktion, der gør maden brun.

 

Når det kommer til knivbladets størrelse, skal du have in mente, at et større blad gør det lettere at hakke større madvarer. Hvorimod et mindre blad er mere fordelagtigt, når du skal hakke mindre stykker og mere præcist.

 

Motorstyrke

Styrken på din minihakkers motor bestemmer, hvor hurtigt og gnidningsfrit du kan hakke og kværne madvarer. Det er derfor vigtigt, at du på forhånd overvejer, hvilke primære opgaver, du gerne vil løse med din minihakker.

 

Hvis du mest skal bruge en minihakker til at løse mere krævende og “hårde” opgaver, som for eksempel at hakke kød, skal du se efter en stærkere motor. Hvis dit primære behov for en minihakker derimod er til at lave dips og dressinger, kan du nøjes med en blidere motor til at hakke krydderurter og lignende.

 

En stærkere motor vil betyde en dyrere pris. Der er derfor også penge at spare, hvis du på forhånd gør dig klart, hvad dine hakkebehov er.

 

Rengøring

Du bør også overveje, hvor krævende minihakkeren er at rengøre. Det er meget forskelligt fra model til model, hvor meget vedligeholdelse og rengøring, de kræver. Nogle minihakkere har dele, der kan tåle opvaskemaskine, og det vil lette rengøringen en hel del. Andre skal vaskes op i hånden.

 

Uanset om du vælger en minihakker, der kan tåle opvaskemaskine eller ej, er det altid en rigtig god idé at sætte den i blød efter brug. Så slipper du for, at madresterne sætter sig fast og gør rengøringen besværlig for dig.

 

Hvis du vælger en minihakker, der har få dele, vil den i udgangspunktet være mere overskuelig at rengøre end en hakker med en masse dele, der skal skilles ad før du kan gøre den ordentligt ren. Hvis du gerne vil være sikker på en nem rengøring, kan det derfor være fordelagtigt at holde øje med antallet af dele i de forskellige slags minihakkere.

 

Pris

Prisen har naturligvis også stor indflydelse på, hvilken minihakker, dit valg falder på. De fleste minihakkere kan købes til fornuftige priser, men der findes også modeller, der ligger i den dyrere ende.

 

Som med det meste andet køkkenudstyr, vil en minihakker med flere funktioner og større ydeevne generelt være dyrere end mindre minihakkere, der er mindre komplicerede. Hvis du eksempelvis godt kunne tænke dig en minihakker, der kan køre på en masse forskellige hastigheder, kan du godt regne med at skulle betale mere.

 

Prisen på minihakkere kan spænde fra alt mellem 200 og 1.500 kroner, så gør dig klart, hvilke behov, du gerne vil have dækket af en minihakker, og læg et budget herefter. På den måde undgår du at betale for meget for en maskine, der har en masse funktioner, du alligevel ikke har brug for.

 

Minihakker eller foodprocessor?

Foodprocessoren kan løse alle de samme opgaver som minihakkeren – og lidt til. Hvis du gerne vil have en køkkenmaskine, der både kan hakke, rive, snitte, røre og ælte under hurtig hastighed, er foodprocessoren oplagt for dig. Men der er en række fordele ved en minihakker, der adskiller den fra foodprocessoren.

 

Hvad end du vil male kaffebønner eller hakke basilikum til din hjemmelavede pesto, er minihakkeren en del lettere at have med at gøre end en foodprocessor. Dens størrelse gør det lettere at opbevare den lille maskine end foodprocessoren, og hvis du bare gerne vil lave en lille dressing eller hakke en håndfuld nødder, er minihakkeren oplagt.

 

Minihakkere har som regel færre funktioner end foodprocessorer, hvilket gør dem lettere at benytte. Det gør også, at minihakkeren typisk vil være billigere. Minihakkeren har derudover typisk en hurtigere motor, der gør den ideel til at hakke løg eller andre større stykker mad.

 

Kort sagt, kan minihakkeren fungere som en alsidig erstatning til eksempelvis et spækbræt, imens foodprocesseren er bedre egnet til at bearbejde større mængder mad, og til gengæld har flere funktioner.

Hvordan holder jeg min minihakker ved lige?

For at forlænge din minihakkers levetid er der en række ting, du kan gøre for at passe så godt på den som muligt:

 

  • Rust er en skarp knivs værste fjende. Husk derfor altid at tørre knivene af, efter du har vasket dem op.
  • Selvom din minihakker kan tåle opvaskemaskine, kan det være en god idé primært at vaske den op i hånden. Det slider mindre på knivene.
  • Overfyld aldrig din minihakker, det vil overbelaste motoren og du kan derudover risikere at skade hakkerens knive.

 

Det er derudover en god idé løbende at vedligeholde din minihakker ved eksempelvis at sørge for at knivene ikke bliver sløve. Det kan du gøre ved at slibe dem ud fra de anvisninger, der følger med maskinen.

 

FAQ

Hvad er forskellen på en foodprocessor og en minihakker?

Den mest iøjefaldende forskel på de to populære køkkenmaskiner er størrelsen. En minihakker er betydeligt mindre end foodprocessoren. Men maskinernes funktioner adskiller sig også fra hinanden. Minihakkeren bruges til at hakke forskellige madvarer, mens en foodprocessor, der har flere knive, kan løse andre madlavningsopgaver end at hakke.

Hvad bruger man en minihakker til?

Minihakkeren kan bruges til en lang række madlavningsopgaver, men den brillerer især, når det kommer til at finhakke grøntsager og krydderurter. Med dens skarpe knive og lille størrelse er den rigtig god til at lave dips og dressinger som pesto eller guacamole, hvor du ikke har behov for større mænger. Hakning af nødder er også en favoritopgave til minihakkeren.

Hvad skal jeg overveje, inden jeg køber en minihakker?

Det er for det første en god idé at overveje, hvad du skal bruge minihakkeren til. Tænk over, hvilke opgaver i køkkenet, du godt kunne bruge en minihakkers hjælp til. Er det for eksempel en fordel for dig at få hjælp til at hakke grøntsager, skal du have fat i en minihakker med skarpe knive, der kan bearbejde hårdere madvarer. Er dit primære formål med at købe en minihakker at lave dips og dresseringer, kan du nøjes med mindre skarpe knive, og en mindre model. Det er også en fordel, hvis du ikke har så meget plads i dit køkken. Minihakkere kan fås ganske små og kompakte, og er derfor ideelle til det lille køkken

 

Skriv en kommentar