Arkiv for ‘Fondantkager’

Fondant regnbuekage med hjertemønster

Regnbuekage

FONDANT REGNBUEKAGE MED HJERTEMØNSTER

Min opskrift på en fin fødselsdagkage, som jeg lavede til en sød pige. Det er en regnbuekage med et hjerte i midten og samlet med smørcreme. Den er overtrukket og pyntet med fondant.

INGREDIENSER (KAGEBUNDE)

6 æg
225 g. sukker
2 spsk. vand
225 g. hvedemel
½ tsk. bagepulver
Konditor-/pastafarve (blå, grøn, gul og pink)

INGREDIENSER (SMØRCREME)

150 g. smør
150 g. flormelis
½ tsk. vaniljesukker

FREMGANGSMÅDE (KAGEBUNDE & SMØRCREME)

Pisk æg og sukker til en skummende hvid masse. Tilsæt vand og pisk sammen. Vend sigtet mel og bagepulver i massen. Dejen skal nu deles i 4 lige store portioner og de skal nu farves i hver sin farve. Dejen skal i 4 smurte springforme, hvis du ikke har 4 springforme, så kan du sagtens bage én ad gangen. Bundene skal bage i 8-10 minutter ved 180 grader (varmluft), hvis du ikke bruger varmluft, så stil ovnen på 200 grader. Bundene skal herefter afkøles på en bagerist.

Regnbuekage

Når bundene er afkøles skal du udstikke et hjerte i midten af alle bundene, læg gerne to bunde ovenpå hinanden, så hullet bliver det samme sted.

RegnbuekageRegnbuekageRegnbuekageRegnbuekage

Smørcremen skal nu laves og her skal blødt smør piskes sammen med flormelisen. Herefter skal der tilsætte vaniljesukker og smag til om det har den rette konsistens, ellers tilføj lidt mere flormelis.

FREMGANGSMÅDE: SÅDAN SAMLES & PYNTES KAGEN

Kagen skal samles med en bund ad gangen, med det udstukket hjerte og smør så ovenpå bunden med smørcreme. Dette skal gentages med alle 4 lag og til sidst skal hele kagen smøres op med smørcremen, så den er klar til at blive overtrukket med fondant.

Se opskrift på fondant her. Rul fondanten ud og overtræk kagen med fondanten. Sørg for at det bliver glattet godt ud, så den får en flot overflade. Herefter skal pynten laves til kagen. Farv fondant i forskellige farver og udstik dem som du selv ønsker.

Kagen blev opbevaret i køleskabet til dagen efter, men med lidt køkkenrulle rundt om, for at den ikke bliver fugtigt. Køkkenrullen suger alt fugten til sig, så det kan anbefales.

RegnbuekageRegnbuekage

Dåbskage med Kaj og Andrea figurer

Dåbskage

Det kan kræve en del planlægning at skulle lave fondantkager. Derfor vil jeg vise jer den kage, som jeg har lavet til en barnedåb for en lille familie, og der vil I selvfølgelig kunne se de forskellige indlæg med opskrifter. Så snart man har styr på planlægning og det er muligt at lave f.eks. bunde i forvejen og fryse ned osv., og så er det faktisk ganske nemt at lave fondantkager.

Til at starte med, gik jeg igang med at bage lagkagebunde, og det er nogle man sagtens kan lave i god tid og fryse ned til dagen inden kagen skal samles. Kagen er med tobleronecreme og hindbærmousse, og der er ét lag med hver slags i mellem bundene.

DåbskageHindbærmousseTobleronecremeTobleronecreme




















Til opsmøring har jeg brugt en neutral
PSC, så der ikke bliver for mange blandede smage i kagen. Dagen inden havde jeg lavet fondant og formede figurerne til kagen (dette kan dog også laves i meget god tid, da det kan holde længe).

Palmin-smørcreme (PSC)

Man kan bruge bundene, mousser og cremer til alle slags kager, men der findes selvfølgelig også mange andre opskrifter, som jeg vil give jer senere, når næste fondantkage projekt skal laves. Det var dog første gang at jeg har lavet en kage til nogle jeg ikke kender, og jeg er så glad for at de synes den smagte godt og synes at den var rigtig flot. De fik lige de ting som de ønskede sig på kagen til dåben :-)

Kreative fondant figurer

Mange tror helt sikkert at det er svært at lave de forskellige kreative fondant figurer. Men det er bedst ikke så svært som man tror! Jeg havde lige præcis den tanke i meget lang tid, men jeg tog udfordringen med mig selv. Jeg havde tilbudt at hjælpe en familie med at lave en dåbskage til deres lille søde datter :-) De stod og manglede en til at lave kage, et par dage op til dåben pga. en anden aflyste i sidste øjeblik. De ville rigtig gerne have Kaj og Andrea figurer på kagen, og jeg havde aldrig før prøvet at lave fondant figurer. Men selvfølgelig bestemte jeg mig for at jeg ville udfordre mig selv og gøre alt hvad jeg kunne for at få lavet de ønskede figurer :-) Her er resultatet.

Fondant figurerFondant figurer

Fondant figurerFondant figurer























Jeg har brugt fondant, som jeg havde købt her og så har jeg farvet det med pastafarver fra SpecialKøbmanden, som er mit fortrukne sted at handle, når jeg mangler noget til kagerne. Efterfølgende har jeg også selv prøvet at lave fondant, hvilket også lykkedes meget godt, men hvis jeg står og skal være helt sikker på at det har den rette konsistens, så køber jeg det færdiglavet.

Guide til planlægning af fondantkage

Det som var det største problem for mig, da jeg startede med at lave fondantkager, var planlægningen af tiden. Der er mange ting der skal laves i den forbindelse, og man kan sagtens begynde i løbet af ugen inden kagen skal serveres. Det er meget sjældent at jeg først går igang med kagen, samme dag som den skal serveres, for så tager det hele dagen. Hvis kagen skal laves til søndag, så vil min tidsplan se ud som beskrevet nedenunder.

FONDANTKAGE TIDSPLAN

Weekenden før kagen skal være færdig, f.eks. om søndagen, bager jeg for det meste bundene til kagen. De bliver lagt i fryseren, og de tages op om fredagen, så de er klar til at blive lagt sammen.

I løbet af ugen går jeg igang med at lave pynten til kagen. Det kan f.eks. være figurer i fondant, blomster osv. Det gør jeg for at have mere tid og overskud til at lave dem præcis som jeg ønsker. Det er også en god idé at lave fondantfigurer i forvejen, så de kan ligge til tørre, hvilket gør at de bibeholder formen, når de placeres på kagen. Jeg opbevarer det tildækket, så der ikke kommer støv eller andet på, men det skal stå ved stuetemperatur.

Om fredagen går jeg igang med at lave det fyld, som skal i kagen, da det har bedst af at laves dagen før kagen skal lægges sammen. Det kan f.eks. være ganacher eller frugtmousser, som skal være helt stive og kolde, når kagen skal lægges sammen. Det er også om fredagen at jeg laver fondanten som kagen skal betrækkes med. Det kan dog også godt laves om lørdagen, men tiden kan nogle gange være knap, så det er godt at lave i forvejen. Det er også denne dag at jeg tager lagkagebundene op ad fryseren, så de kan nå at blive klar til om lørdagen.

Om lørdagen lægger jeg kagen sammen med mousser og cremer, så den kan nå at sætte sig natten over. Hvis jeg ikke har så meget tid om søndagen, når kagen skal være færdig, så smøre jeg også kagen op og det er også muligt at overtrække med fondant denne dag.

Om søndagen smøre jeg kagen op og lader den stå i køleskabet til det har sat sig. Herefter betrækker jeg kagen med fondant. Det er også om søndagen at jeg tilføjer de sidste ting til kagen. Altså alt pynten og figurer.

Sådan laver du fondant

Fondant

Du kan sagtens købe færdiglavet fondant både i hvid, som du selv kan farve i alle slags farver. Man kan købe det i special- og internetbutikker. Du kan også selv lave din fondant og det vil jeg her forklare og vise hvordan du gør. Du kan spare mange penge på at lave din egen fondant.

Hvis du samtidig har købt forskellige frugt- og pastafarver, så kan du nemt farve din fondant i alle slags farver.

Hvis du farver fondanten, så skal der lidt mere flormelis i, så du får den samme konsistens som den hvide fondant. Hvis du f.eks. skal lave figurer, så vil det også være en god idé at komme mere flormelis i, for at det holder bedre.

Opskriften som jeg bruger er med marshmallows, som er store hvide skumfiduser. Det er den opskrift som fungerer bedst for mig og som er nem at arbejde med. Denne portion er til ca. to runde kager på 20 cm. Du skal selvfølgelig bruge lidt mere, hvis du gerne vil lave pynt.

INGREDIENSER

15 skumfiduser
2 spsk. olie
4 spsk. vand
1 pk. flormelis

FREMGANGSMÅDE

Til at starte med skal skumfiduser, olie og vand kommes i en skål. Brug gerne olie uden smag, f.eks. solsikkeolie. Blandingen skal stå over et vandbad, så det bliver smeltet uden at de bliver brune. Husk at rør rundt i blandingen undervejs. Når der ikke er flere klumper i, så er massen klar til at blive blandet med flormelis. Bland derfor lidt flormelis i ad gangen, hellere lidt ad gangen end for meget, da det hurtigt kan blive tørt. Du kan røre rundt med en ske eller piske med en dejkroge. Det har godt af at blive æltet på bordet, men til at starte med kan du sagtens bruge en ske eller elpisker, indtil det bliver for sej, så skal det ud på bordet med flormelis. Konsistensen skal være lidt klistret, så får du det bedste resultat.

FondantFondant

UDRULNING AF FONDANT

Når du skal til at rulle fondanten ud, kan du bruge Maizena majsstivelse, så det ikke klistrer til bord og redskaber. Hvis du ikke har Maizena, kan du sagtens bruge lidt flormelis.

FARVNING AF FONDANT

Du kan bruge pastafarve eller frugtfarve til farvning af fondant. Det er bedst at bruge pastafarve, da frugtfarve ikke giver helt klare farver og fondanten bliver klistret. Hvis du vil farve hele portionen i en farve, så vil jeg anbefale at du gør det, når skumfidusserne er smeltet, så kommes det deri inden flormelis. Hvis det er mindre mængder fondant, der skal farves, så skal du bare komme farven i den lille portion, når den er færdig og ælte det godt ind i.

ANDRE VARIATIONER AF FONDANT

Den første variation er, at du kan erstatte ¼ af flormelissen med kakaopulver, så du får en fin brun farve til fondanten. Den anden variation er, at du kan skifte olie ud med citronolie, så du får en frisk smag til fondanten.

OPBEVARING AF FONDANT

Fondanten skal altid opbevares i lukkede poser, hvilket gør at det ikke bliver tørt. Du kan sagtens lave det dagen før det skal bruges, men også i længere tid inden. Det skal som sagt opbevares i en tætlukket pose på køkkenbordet eller i et skab. Det kan holde i ca. 3 måneder på køkkenbordet. En kage der er overtrukket med fondant skal opbevares udækket. Kager med flødefyld, skal opbevares i køleskabet.

1 2

WordPress Backup