Arkiv for ‘Gluten-, laktose- & sukkerfri’

Glutenfrie muffins m. cashew- og macadamianødder

Muffins m. cashew- og macadamianødder

Her er min opskrift på virkelig lækre glutenfrie muffins m. cashew- og macadamianødder. Jeg har flere gange bagt glutenfrie kager til kæresten, men de har ikke alle faldet i helt i hans smag, så jeg forsøger mig selvfølgelig stadig frem.

GLUTENFRIE MUFFINS M. CASHEW- & MACADAMIANØDDER

Muffins m. cashew- og macadamianødder

INGREDIENSER

3 store æg
½ tsk. salt
½ tsk. bagepulver
2 spsk. honning
3 spsk. smeltet kokosolie
40 g. kokosmel
½ dl. kokosmælk eller mandelmælk
75 g. cashewnødder
75 g. macadamianødder

Kagerne er lavet lidt efter om jeg mente konsistensen var ok, så det kan være der er både mere eller mindre af kokosmel og nødder i, men prøv dig frem ved at tilsætte lidt ad gangen.

FREMGANGSMÅDE

Cashew- og macadamianødder skal blendes i en minihakker og herefter skal de i en skål og blandes med æggene. Nu skal kokosolien smeltes i en gryde og blandes i skålen. Tilsæt kokosmel, bagepulver, honning og kokosmælken. Hvis konsistensen er for blød, vil jeg anbefale at der tilsættes flere cashewnødder eller mandelmel.

Kagerne skal bages i ovnen på 180 g. i ca. 15-20 minutter, måske lidt mere. Mærk på kagerne om de har fået nok med en gaffel. Hvis der hænger noget fast, skal de bages lidt mere til der ikke hænger mere på gaflen. Det kan godt være at der bliver ved med at sidde en smule fast, men det er pga. de er lidt fugtige i det, men det må ikke være for meget.

Muffins m. cashew- og macadamianødder

Disse muffins med cashew- og macadamianødder er nogle af de glutenfrie kager, jeg har lavet, som kæresten godt kunne lide. Men det forhindrer mig ikke i at eksperimentere mere.

Glutenfrie burgerboller med sesamfrø

Glutenfrie burgerboller

Det kan være svært at nyde en lækker og velsmagende burger, når man ikke tåler gluten. Burgerbollerne er bagt med boghvede- og majsmel, så de er helt glutenfrie. Samtidig er det laktosefrie burgerboller og der er heller intet ost i vores burgere, når de bliver samlet. Min kæreste fik kyllingestrimler og jeg fik pulled pork, som var lavet af Jensens Bøfhus, så det gjorde det en del nemmere og hurtigere at lave aftensmaden den dag. Resultatet blev overraskende godt og i forhold til at de er glutenfrie, så smagte de slet ikke sådan. Normalt kan jeg nemt smage, at der ikke er hvedemel i når vi bager boller, men disse burgerboller var utrolig lækre! Man kan sagtens gemme bollerne i en tætlukket frysepose til dagen efter. Så man kan sagtens spise burgere to dage i træk eller til aftensmad og frokost dagen efter, da der bliver ca. 8 stk. Da burgerbollerne var færdige i ovnen blev min kæreste burger fyldt med salat, agurk, squash og kyllingekød samt salsa dressing. Han var helt vild med burgerne, så det endte med han spiste 4 stk., og gemte 2 stk. til dagen efter til frokost. Det skal lige siges at burgerbollerne ikke bliver vildt store, da de ikke hæver så meget. Min burger blev fyldt med salat, løg, agurk, champignon og pulled pork samt BBQ dressing.

Glutenfrie burgerbollerGlutenfrie burgerbollerGlutenfrie burgerboller

INGREDIENSER

25 g. gær
4 ½ dl. lunkent vand
3 spsk. olivenolie
En smule salt
2 spsk. Fiber HUSK
100 g. majsmel
250-300 g. boghvedemel
1 æg til pensling
Sesamfrø

Man kan sagtens bruge majsmel i stedet for boghvedemel, men så skal der lidt mindre i. Hvis dejen bliver alt for tyk, kan du tilføje lidt mere olivenolie. Dejen bliver ikke helt fast, så det er ikke meningen at den skal kunne æltes, men lægges i 8 klatter på en bageplade med bagepapir.

FREMGANGSMÅDE

Til at starte med skal gæren røres ud i det lunkne vand. Lad det stå i ca. 5 min., så gæren får tid til at arbejde. Rør herefter salt og olie i. Nu skal du piske HUSK i med et piskeris og lad det stå i et par minutter. Herefter skal du tilsætte majsmel og halvdelen af boghvedemelet, mens der piske med en elpisker eller røremaskine. Tilsæt resten af melet, men lidt ad gangen, da det ikke er sikkert alt skal bruges. Det bliver du nødt til at vurdere ud fra konsistensen på dejen.

Nu skal du tage en bageplade med bagepapir og lægge 8 klatter med to skeer og fordel så de bliver lidt ovale. Det ser lidt forkert ud når det lægges på bagepladen, men de får formen, når de har hævet. Bollerne skal hæve i 45-60 minutter inden de skal pensles med æg og drysses med sesamfrø på toppen. De skal nu bages i ovnen i 30-35 minutter ved 200 grader. Lad dem køle en smule af inden du skærer dem over. Nu kan du fylde lige det fyld i du selv ønsker! :-) Og det er nu muligt at spise burgere med god samvittighed, da det er glutenfrit.

Uæltet og koldhævet boghvedebrød

Boghvedebrød

Prøv at tænk hvis du kunne få et sundt franskbrød, der er en form for surdejsbrød samtidig med at det er glutenfrit. Det er lige hvad jeg har her. Det er et boghvedebrød som er uæltet og koldhævet. Min kæreste fandt opskriften og det er både sundere og lækkert. Jeg er dog også allerede blevet helt vild med denne opskrift og det smager ligeså godt som franskbrød.

INGREDIENSER

1 pk. tørgær
8 dl. køligt vand
Havsalt
8-9 dl. boghvedemel

FREMGANGSMÅDE

Til at starte med skal du komme vand, gær og salt i en skål. Du skal røre til gær og salt er opløst. Herefter tilsætter du 8 dl. boghvedemel. Det må ikke blive til en normal dej, men skal være som en tyk grød. Du skal røre indtil melet og vandblandingen er helt rørt sammen. Hæld evt. lidt mere mel i, hvis blandingen ikke er tyk nok. Nu skal dejen stå på køkkenbordet i 24-48 timer.

Efter de 24-48 timer, skal ovnen opvarmes til 250 grader. Du skal komme lidt mel i franskbrøds formen, så det er nemt at få brødet ud efter bagning. Hæld nu den flydende dej i formen.

Det skal nu bage i 20-25 minutter, når det har fået en god skorpe og overfladen er gylden, så skal der skues ned til 180 grader. Boghvedebrødet skal bages i 15-20 minutter mere på denne temperatur, og brødet er færdig når det er gennembagt. Hvis det ikke er gennembagt, så lad det stå lidt længere tid i ovnen på 180 grader.

TIP TIL BOGHVEDEBRØD

Hvis du sørger for at skylle og vaske redskaberne og dine fingre i koldt vand, så er det nemmere at få dejen af. Det må helst ikke være varmt, da det gør at melet bliver fast og umuligt at få af redskaber og fingre. Det kolde vand opløser dejen.

Kogebøger med opskrifter uden gluten og laktose

Det kan være meget svært at få nye idéer til opskrifter, når kæresten ikke må få retter, der indeholder gluten, laktose og sukker. Det kan specielt være svært at bage brød, men bestemt også desserter og søde sager til ham.

Men nu har jeg fundet nogle kogebøger, hvor der er opskrifter uden gluten og laktose, som kan være behjælpelig med at prøve nye opskrifter. Kogebøgerne er købt på http://www.saxo.dk, og hvis du klikker på billederne af bøgerne, kommer du direkte til hvor du kan købe den bog du trykker på. Jeg vil gerne henvise til at besøge siden hos Karina Villumsen, hvor det også er muligt at købe hendes e-bøger, men også få endnu flere opskrifter samt meget mere inspiration.

Opskrifter Opskrifter Opskrifter








Når jeg har prøvet nogle af opskrifterne, vil jeg komme med en vurdering af hvad jeg synes om bøgerne. Der vil selvfølgelig også komme opskrifter løbende, når de er afprøvet.

//Dette indlæg indeholder IKKE affiliate links. Jeg henviser dog bare til hvor jeg har købt følgende//

Glutenfri sandwichbrød med gulerod

Glutenfri sandwichbrød med gulerod

Her er en opskrift på glutenfri sandwichbrød med gulerod. De første sandwichbrød som jeg lavede var uden gulerødder og da de blev populære hos min kæreste, så har jeg prøvet at lave dem med gulerødder. Der bliver af denne opskrift 6 brød. Opskriften som jeg har brugt og tilføjet gulerødder i, kan ses her. Det kan klart anbefales at prøve begge opskrifter.

INGREDIENSER

40 g. gær
2 spsk. olivenolie
5 dl. vand
2 dl. majsmel
2 dl. fuldkornsrismel
2 spsk. husk
2 spsk. hørfrø
2 spsk. sesamfrø
2 tsk. salt
2 æg
4-5 gulerødder

FREMGANGSMÅDE

Du skal starte med at opløse gæren i koldt vand. Herefter blandes de andre ingredienser i. Til sidst skal du skrælle gulerødderne og rive dem på et rivejern og nu tilføje det i dejen. Find staniolforme og pensel med olivenolie og kom dejen i formene.

Dejen skal stå i køleskabet i formene og hæve natten over. Dagen efter skal de bages i ca. ½ time, uden varmluft. Jeg vil anbefale at du inden du laver sandwichen, lægger brødet på brødristeren, så bliver det endnu bedre.

1 2 3 4

WordPress Backup