Hvad er de 3 vigtigste knive i et køkken?

Med så mange knive at vælge imellem, kan det være svært at udelukke kun at købe 3. Alligevel kan det gøre livet, for enhver nybegynder i køkkenet eller uddannet kok, lettere at vide, hvilke der er de mest essentielle? Hele vejen fra at skære oksekød i skiver til at skære en hel vandmelon i tern.

Ud over varianter har knivens pris også betydning. Der er high-end og budget værd at overveje.

Kort sagt, uanset mærke og størrelse, kan det at have det rigtige værktøj og kende de vigtigste typer hjælpe med at maksimere din tid i køkkenet. Det vil også hjælpe dig med at lave næsten enhver ret, der er, med bedre kontrol, ensartede snit og mindre modstand.

De tre vigtigste knive

Enhver, der arbejder i et køkken, har egentlig kun brug for tre typer knive: en savtakket kniv, en skærekniv og en kokkekniv. Lige så vigtigt at vide er, hvordan man bruger og hvordan man ikke bruger hver type, især for at undgå skader eller katastrofer i køkkenet.
onyx kokkekniv
Detaljeret nedenfor er en hurtig guide om disse knive, så du bedre kan forstå hver af dem.

Chartreuse kniv eller brødkniv

Takkede knive, også kendt som brødknive på grund af den almindelige sammenhæng med at skære brød, har en række tænder på bladets kant. De kan klare andre opgaver i køkkenet, som andre knive ikke egner sig til, såsom en kokkekniv, der kun har et lige blad.
bedste knivsæt
Med deres skarpe spidser designet til forskellige typer skæring er den fantastisk til savning eller tilbage- og frem skæring. Dens gennemsnitlige længde på seks tommer er også ideel til dens mange funktioner. Nogle funktioner, der bedst forbindes med takkede knive, omfatter håndtering af fødevarer med voksagtige overflader, såsom frugter.

Med den takkede knivs takkede kanter kan den trænge igennem glatte ydre. Det er ikke muligt med knive, der har flade blade. Selvom du på trods af dens fleksibilitet ikke bør bruge den til at hakke. Når det er sagt, er det perfekt til at skære mindre genstande som bær, urter og hvidløg i skiver.

Hvad du skal kigge efter, når du køber savtakkede brødknive

Hvis du ser nærmere på tandsnit i en brødkniv, er formen på tandsnit enten spids og skarp eller kammformet og afrundet. Skal du gå efter spidse kanter eller mere afrundede? Oftest afhænger det af, hvad du skal bruge kniven til. Hvis du skærer sprøde brød, giver en skarp, spids tandning mere greb, når den bider sig fast i maden, så du kan skære med mindre kraft og mere som en savbevægelse. Til blødere brød eller kager er en mere afrundet form mindre slibende og giver renere snit.

Brødknive Skarphed

Selv om det er muligt at holde savtakkede knive slebet, er det tidskrævende at slibe dem derhjemme og i nogle tilfælde også en smule udfordrende at slibe dem. Når det gælder savtakkede knive, er det bedst at kigge efter knive, der er super skarpe lige ud af æsken. En skarp kniv med regelmæssig pleje vil kræve mindre hyppig slibning.

Greb

Ligesom med kokkeknive er det vigtigt, at en savtakket kniv har et godt greb. Selv om det er en kniv, der bruges til specifikke opgaver, og du måske ikke bruger den i timevis, vil du stadig gerne føle, at du har kontrol over den. Da savtakkede knive bruges til flere funktioner, lige fra at skære brød til at portionsanrette sandwiches til at dele kager, er et ikke glidende fast greb en vigtig egenskab ved kniven.

Er brødknive og savtakkede knive det samme?

Savtakkede knive er en bredere kategori af knive, der har brede, dybe og spidse riller. Selv om begreberne bruges i flæng, hører brødknive under kategorien savtakkede knive, men det er ikke alle savtakkede knive, der er brødknive. Savtakker gør det muligt for kniven at skære gennem fødevarer, der er hårdere på ydersiden og bløde indeni. Også knive som f.eks. savtakkede skæreknive eller bøfknive har nogenlunde samme funktionalitet, men vil ikke kunne klare sig, når de skærer brød. Selv om en god brødkniv kan bruges til mange formål, herunder til at skære cherrytomater, vil en savtakket skærekniv gøre det hurtigere og mere sikkert.

Skrælle kniv

Den anden must have kniv er skærekniven, som er perfekt til mindre, kompliceret køkkenarbejde. Den har et kompakt design for bedre fingerfærdighed og manøvrering, når du tilbereder mad. Med skæreknive vil du nyde alsidighed og præcision.

Opgaver, der kræver opmærksomhed på detaljer, såsom at fjerne frø fra peberfrugter og fjerne rejer, udføres bedst med en skærekniv. At komme ind i snævre hjørner er også gjort muligt i betragtning af dens gennemsnitlige bladlængde på tre til fire tommer.

Du må dog ikke bruge skæreknive, når du arbejder med seje grøntsager, som pastinak og gulerødder. Da disse knive er mindre, mangler de den nødvendige vægt til at skære gennem sådanne overflader. Det kan endda forårsage mere pres eller et strammet greb, hvilket ikke er ideelt, når du laver køkkenarbejde og kan endda føre til skader og knivglidning.

På en anden note er der forskellige typer af skæreknive, såsom den buede spids, fuglenæb og fårefod. Det er unødvendigt at have alle forskellige typer, men det kan være nyttigt at vide, hvilken der passer bedst til hvilken opgave.

Skæreknive i fårefods stil fungerer for eksempel godt til at skære både hårde og bløde oste i tynde skiver.

Hvad er funktionen af en skærekniv?

Skæreknive findes i forskellige bladtyper – spids, fuglenæb, fårefod, klippet og meget mere – men én ting de alle har til fælles er, at de er relativt små, både blad og samlet set, og deres blade kan ofte være lettere og mere fleksible end større knive. Hver stilart er ideel til visse opgaver, og det kan være værd at eje og udforske fordelene ved mere end én stilart.

Generelt er en skæreknivs mest nyttige funktioner ved de mindre, mere delikate skæreopgaver som f.eks. at skrælle og skære frugt, skære kager, skære kager, hakke urter osv., hvor præcision og fleksibilitet gør arbejdet lettere. For folk, der er mindre dygtige til at håndtere større knive eller blot er mere trygge ved et mindre blad og håndtag, kan en god, lang, spidskålsformet skærekniv være ganske nyttig.

Hvad er en savtakket skærekniv til?

Tandsnit på en skærekniv har samme funktion som tandsnit på en lagerkniv: Det er det, der gør en savtakket skærekniv særlig nyttig til at skære tomater i skiver, flække en avocado eller skære citrusfrugter i kile. Savtakket hjælper med at komme gennem ydersiden til indersiden.

Hvordan sliber man en skærekniv?

Hvis du har mulighed for det, og producenten tilbyder denne service, kan du sende din skærekniv tilbage til rutinemæssig slibning, eller du kan få den slebet af en professionel. Hvis du vil slibe en skærekniv derhjemme, kan du slibe dem med mere eller mindre lige bladkant som enhver anden køkkenkniv: i en slibemaskine beregnet til formålet eller på en slibesten. En fuglenæbskniv er lidt vanskeligere, men hvis du får styr på at bruge en hvæssesten, kan den også slibes. For en savtakket skærekniv er det bedst at overlade slibningen til professionelle, og hvis din savtakkede skærekniv ikke er en af de dyrere knive, er det bedste at gøre, når den er sløv, blot at udskifte den.

Kokkens kniv

Knive er generelt det vigtigste redskab, du kan bruge i køkkenet – men for at gå et skridt videre, er kokkekniven konge blandt dem. Der er ikke meget at skære, hakke, skære og udskære uden den, så det er afgørende for din effektivitet og succes som kok, at du finder en kniv, som du føler dig tryg ved at holde i hånden og bruge til alle måltider, uanset om du spiser eller ej.

Dette er dog en ret subjektiv opgave. Ud over at tage hensyn til prisen er kokkeknive naturligvis lavet af forskellige materialer, har forskellige størrelser, har forskellige håndtag med forskellig følelse og forskellige vægte – og i ingen af disse kategorier er der en absolut korrekt måde at gå til værks på. Det er også værd at sige, at dyrere ikke nødvendigvis er ensbetydende med bedre. Det er ligesom en hvid T-shirt: Det, der er den ultimative for en anden, er måske ikke den ultimative for dig.

Når det er sagt, talte jeg med en håndfuld eksperter for at finde frem til nogle fremragende muligheder og gjorde mit bedste for at kategorisere og beskrive dem for at hjælpe dig med at finde din egen.

Endelig er den vigtigste kniv at tilføje til dit køkken en klassisk kokkekniv. Med en gennemsnitlig længde på otte til 10 tommer er denne kniv en effektiv og alsidig allieret i køkkenet. Faktisk vil 90% af køkkenarbejdet stole på en kokkekniv. Man bruger det til at skære og skære fisk, kylling til lasagne, grøntsager og frugt i skiver.
knive bedst i test
Skarpheden af ​​kokkeknive giver også én mere kontrol over bladets bevægelse når du skære i mad. Man har også en tendens til at være mere forsigtig, fordi kokkeknivens skarpe karakter gør det forudsigeligt at forhindre skader.

På trods af at det bliver hyldet som “køkkenets konge”, bør udskæring og slagtning af fjerkræ og fjernelse af skindet af større grøntsager som butternut squash ikke foregå med en kokkekniv. Dens bredde lover ikke godt for denne type opgaver, som du skal bruge dine mindre knive til.

Hvad kigger efter hos en kokke kniv

Bladets længde: Kokkeknive har knive, der oftest er otte tommer lange, nogle gange syv, andre gange seks. Selv om man ikke ser det særlig ofte, kan de gå op til 10 eller 12 og ned til 5. Hvilken længde du ønsker, afhænger af personlige præferencer. Hvor store er dine hænder? Hvor øvet er du i knivkontrol? Jeg vil også hævde, at det er nyttigt at have forskellige størrelser til forskellige opgaver. Jeg bruger mit otte-tommers blad til specifikke tungere og større opgaver som at skære en squash igennem eller hakke en stor mængde krydderurter, men jeg bruger mit seks-og-en-halv-tommers blad (som føles som en guldlokke-størrelse til mine hænder) til det meste andet.

Europæisk eller japansk stil: Ikke alle kokkeknive falder klart ind i den ene eller den anden af disse kategorier (og nogle knive falder slet ikke ind i nogen af dem). Men udtrykkene er almindeligt anvendte og forskellene tydelige nok til, at det er godt at have en fornemmelse af de vigtigste karakteristika for hver af dem. Knive i europæisk stil (som omfatter knive i tysk, fransk og vestlig stil) har tendens til at være tungere med et tykkere, mere buet blad – hvis form gør det nemmere at vippe frem og tilbage med spidsen nedad på skærebrættet. Knive i japansk stil er normalt lettere med et tyndere blad og en mere lige kant, hvilket er ideelt, når du er ude efter ekstrem præcision. For at gøre landskabet mere kompliceret fremstiller nogle japanske virksomheder knive i europæisk stil, og nogle europæiske og amerikanske virksomheder fremstiller knive i japansk stil. Men her har jeg angivet stilen for hver enkelt efter bedste evne og er derefter gået mere i detaljer i beskrivelserne.

Vægt: Ja, jeg nævnte lige, at knive i europæisk stil generelt har tendens til at være tungere og knive i japansk stil lettere, men det er ikke altid tilfældet. Derfor kan det være nyttigt at kende den nøjagtige vægt for at afgøre, hvilken du personligt vil finde mest komfortabel.

Slut ord

I betragtning af de tre vigtigste typer knive, er det stadig lige så vigtigt at overveje andre faktorer. “Stål og føler” er en indikator for, om du har de knive, du skal bruge.

Det skal være behageligt og støtte dig, mens du laver mad. Det anbefales også at finde en med et ergonomisk designet greb. Du vil også gerne have stål, der bedre kan holde en skarp kant. Med kulstofstål (designet til at arbejde med enhver fugt) og blødere rustfrit stål er himlen grænsen med valg af køkkenudstyr.

På en anden note, vil opbevaring, slibning og rengøring gå langt, når det kommer til håndtering af dine knive. Som de siger, pas på din køkken kniv, og den vil tjene dig godt og længe.

Skriv en kommentar