Hvilken knivsliber er bedst?

Gør mit hjemmekøkken mere sikkert

Lige siden jeg gik på pension sidste år, har jeg nydt at have tid til at udforske to af mine livslange passioner: madlavning og at tilbringe tid udendørs. Og takket være denne nye fritid, opdager jeg, hvor mange produkter der er, der kunne gøre mit liv meget lettere og give mig mulighed for at nyde mine hobbyer fuldt ud.

I årenes løb har jeg ejet et par forskellige knivslibningssystemer, herunder en slibesten og et slibestål, som har samlet støv i min garage. Jeg har altid ønsket at finde noget, som jeg kunne bruge til at slibe mine knive hurtigt og nemt, uden at skulle beherske en kompliceret teknik eller potentielt ødelægge mine knive, fordi jeg skyndte mig eller ikke brugte slibemaskinen korrekt.

Hvad er den bedste manuelle knivsliber?

Jeg besluttede, at den bedste løsning ville være at afprøve seks af de mest populære kniv slibere fra danske webshops for at se, om de kunne holde mine knivblade skarpe med minimal indsats og ekspertise fra min side. Der findes snesevis af køkkenkniv slibere i alle forskellige former, størrelser og stilarter til mange forskellige priser. Jeg ønskede at finde noget pålideligt, sikkert og nemt at bruge, som ville være praktisk at tage fat i, når jeg bemærkede, at en af mine bedste knive var ved at blive sløv.

En knivsliber er et nemt og nyttigt værktøj til at holde dine knive skarpe og i god stand. Selv om det kan virke som et krævende skridt, der kun er nødvendigt for professionelle kokke, gør skarpe knive en stor forskel i alt fra at skære grøntsager i tern til mere tekniske snit, f.eks. filetering af fisk, og de hjælper med at reducere antallet af ulykker, der kan ske, når du er tvunget til at hakke i ting, der kun burde kræve et let snit.

Hvordan sliber jeg mine knive?

Brug af en hvæssesten eller en diamantsten

Vælg en vinkel til at slibe din kniv. Hvis du allerede ved, hvilken vinkel din kniv er slebet i, vil du sandsynligvis gerne slibe den i denne vinkel igen. At slibe i en anden vinkel vil tage betydeligt mere tid og kan tage et par gange, før eventuelle ru vinkler er udjævnet.

Hvis du ikke kender den aktuelle vinkel, kan du spørge producenten af din kniv eller forhøre dig hos en kyndig knivforretning for at finde ud af, hvilken vinkel der er passende for din kniv.
Hvis du er nødt til at træffe en mavefornemmelse, skal du vælge en vinkel på 10° – 30° pr. side. Mindre vinkler giver en skarpere kant, der ikke holder så længe; stejlere vinkler er mere holdbare, så 17° – 20° er et godt kompromis mellem de to.

Smør din slibesten eller diamantsten med en lille mængde mineralolie.

Se efter honingolie, en let mineralolie. Honingolie smører både slibestenen, så det bliver lettere for knivens blad at passere over stenen, og forhindrer stålspåner (biproduktet fra slibning) i at tilstoppe stenens porer.

Tjek producentens retningslinjer for din sten med hensyn til smøring. De mest almindelige slibesten er carborundumsten, og de er beregnet til at blive brugt vådt eller tørt. Mange bliver ødelagt, når de bliver olieret, men nogle er præ-olierede eller specielt designet til olie, og vil generelt være mærket som “oliesten”.

Brug en vinkelguide til at kontrollere kantens vinkel, hvis du har en sådan.

En slibestyring er et lille værktøj, der placeres under kniven for at opretholde en konstant vinkel, når du skraber kniven hen over stenens overflade[2] Ellers skal du kontrollere vinklen i hånden, hvilket er svært og kræver en veludviklet vinkelopfattelse.

Et af de vanskeligste aspekter ved slibning af en kniv er at få vinklen rigtigt. For at gøre denne proces lidt nemmere kan du prøve at male selve spidsen af begge sider af din kniv med en sharpiepen. Inspicer derefter under hele slibningen, om markøren fjernes undervejs i processen

Skriv en kommentar