Arkiv for ‘Jul & nytår’

Kransekagetoppe

Til nytår er det selvfølgelig en tradition at få kransekage. Da jeg har haft ferie mellem jul og nytår, så blev det selvfølgelig mig der skulle forsøge mig med kransekagen til nytårsaften med veninderne. Derfor er jeg blevet inspireret af opskriften fra Mette Blomsterberg.

Kransekagetoppe

Af denne opskrift bliver der til ca. 25-30 personer. Jeg valgte at lave to kransekagetoppe, så mine bedsteforældre også kunne få en til deres nytårsaften :-)

KRANSEKAGEMASSE

INGREDIENSER

1 kg. ren rå marcipan
300 g. flormelis
80 g. pastauriseret æggehvider

FREMGANGSMÅDE

Marcipan og flormelis røres sammen i en foodprocessor eller røremaskine, det kan også æltes i hånden. For at det er nemmere at røre marcipanen, kan det anbefales at klippe/rive det i mindre stykker. Herefter tilføjes æggehviderne lidt ad gangen, så massen bliver ensartet.

Den færdige kransekagemasse lægges i en tillukket plastik pose. Massen skal i køleskabet i mindst 2 timer, men gerne til dagen efter.

KransekagetoppeKransekagetoppeKransekagetoppe
Nu skal den kolde kransekagemasse vejes af, så der er 300 g. pr. stk. og disse stykker rulles ud i ca. 80 cm. stænger. Hver stykke trykkes let ned på den halvdel der vender mod dig selv, så der laves “en liggende blød trekant”. Trekanterne måles af i forskellige længder.

Jeg valgte at måle stykkerne af i 38, 36, 34, 32, 30, 28, 26, 24 cm. Husk en kugle til toppen. Det er vigtigt at der er 2 cm. i forskel på stængerne.

Hvert opmålt stykke lukkes sammen til ringe, der sættes på en bageplade med bagepapir. Alle ringene trykkes plane med et stykke bagepapir med en bageplade over. Pres ganske let og herefter skal de bages ved 200 grader til de er gyldne. I ca. 14-18 min.

SPRØJTEGLASUR

INGREDIENSER

75 g. sigtet flormelis
30 g. pastauriseret æggehvider

For at være sikker på at der var nok til begge kransekagetoppe, så lavede jeg dobbelt portion.

Flormelis og æggehvider piskes hvide og luftige enten med håndmikser eller røremaskine. Glasuren er færdig, når den ikke flyder sammen når man stopper med at piske. Den færdige glasur puttes i et cornet (et kræmmerhus af bagepapir) eller en sprøjtepose med en meget lille tyl. Placer den største ring på fadet, og sprøjt de karakteristiske “glasur tunger”, sæt herefter den næste bagte ring ovenpå og gentag processen osv. Lad den færdige kransekage tørret et par timer ved stuetemperatur før den tildækkes med plastik. Kan pyntes med chokolade snirkler eller bare chokolade.

KransekagetoppeKransekagetoppeKransekagetoppe
Det er også muligt at bage ringene i kransekageforme/ringe – disse vil jeg vise senere, da jeg selv har købt nogle, men de blev ikke brugt til kransekagen i år.

Havregrynskugler med lakrids

De fleste har traditioner i juletiden – og det har jeg selvfølgelig også. En af de allervigtigste traditioner for mig er julebag og andre lækkerier. Det kan dog være svært at holde fast i traditioner, når man er flyttet hjemmefra og man skal selv til at holde fast i dem. Selvom jeg har travlt med mit arbejde og der er tider, hvor jeg ikke føler tiden til julebag og konfekt er der, så nyder jeg alligevel at stå i køkkenet om aftenen. Det giver mig en form for afslapning at stå i køkkenet og bage julekager og konfekt til de mennesker jeg holder af.

Traditionen med at lave det sammen med familien, må dog vente til næste år. Men jeg er sikker på at havregrynskuglerne med lakrids bringer glæde i eftermiddag til julehygge. Jeg får nemlig først juleferie i eftermiddag og så står resten af den 23. december på pyntning af juletræ. Til den anledning blev det derfor til havregrynskugler med lakrids. Halvdelen er dog uden lakrids, så der er nogle alle kan lide :-)

Havregrynskugler med lakrids

INGREDIENSER

200 g. sukker
280 g. havregryn
225 g. smør
6 spsk. kakao
2 tsk. romessens
2 tsk. mandelessens
Piskefløde

Til at rulle havregrynskuglerne i brugte jeg lakridspulver.

FREMGANGSMÅDE

Alle ingredienserne blandes sammen i en skål – de skal æltes godt sammen så det er helt blandet. Piskefløden hældes lidt i ad gangen, til konsistensen er blød. Massen stilles i køleskabet i ca. 30 min. og herefter trilles massen til små kugler. Til sidst trilles kuglerne i lakridspulver. Jeg valgte at halvdelen skulle være uden pynt og den anden halvdel blev med lakridspulver.

Opbevar havregrynskuglerne i køleskabet til de skal serveres.

Man kan sagtens vælge at rulle havregrynskuglerne i andet pynt, som f.eks. kakao, hakket mandler, kokos osv.

Det næste konfekt projekt må blive at lave nogle sukker-, gluten- og laktosefrie havregrynskugler som min kæreste må spise. De behøver dog ikke at laves her til jul, da han bare vil elske at få dem når tiden passer til at prøve sig frem med nye opskrifter.

Gluten- og sukkerfrie vaniljekranse

Når man ikke må få gluten, sukker og laktose, så kan det være svært at spise alle de lækre julesmåkager som er en del af juletiden. Derfor har jeg i år prøvet at lave vaniljekranse til min kæreste.

INGREDIENSER

150 g. cashewnødder
150 g. mandler
180 g. dadler (uden sten)
75 g. kokosolie
1 æg
1 vaniljestang

FREMGANGSMÅDE

Start med at koge vand i en gryde eller elkedel, og overhæld mandlerne med det kogende vand. De skal ca. stå i 10 min., og herefter skal de smuttes. Imens mandlerne står i vandet, skal dadlerne skæres groft ud og derefter blendes med stavblenderen/foodprocessoren. Cashewnødder og mandler blendes på samme måde, så det bliver til mel.

Dadler, melet og æg blandes sammen i en skål. Herefter smeltes kokosolien i en gryde og vaniljestangen klargøres, se hvordan i denne guide (kommer snart). Det smeltede koksolie og vaniljekornene blandes i skålen, og røres til en ensartet dej. Stil dejen på køl i mindst 1 time – men må også gerne stå til dagen efter.

Hvis du har en kødhakker, skal dejen køres igennem denne. Skær nu stængerne i ca. 10 cm. lange stænger og form til kranse. Hvis du ikke har en kødhakker, så kan man også trille dejen og forme til kranse. Vaniljekransene lægges på bageplader med bagepapir og bages ved 160 grader varmluft i ca. 20 min. De skal blive let gyldne. Til sidst afkøles de på en bagerist, inden de puttes i kagedåser.

Gluten- og sukkerfrie vaniljekranse
Det færdige resultat! Jeg har denne gang rullet dem ud i kugler og mast dem flade.

Kæresten har helt bestemt godkendt disse gluten- og sukkerfrie vaniljekranse – og de blev spist hurtigt! Hvilket vel må betyde at de var rigtig gode! ;)

Traditionelle vaniljekranse

Når det er jul, skal der selvfølgelig bages en masse lækkerier. En af klassiskerne som bliver bagt i min familie er de traditionelle vaniljekranse – og normalt er det min mormor der bager alle småkagerne, men i år havde jeg selv lyst til at gå igang med det. Jeg har brugt en sprøjtepose med stjernetyl med en diameter på 12 mm. til at trykke småkagedejen ud på bagepladen.

Af denne opskrift bliver der ca. 40-45 stk.

Traditionelle vaniljekranse

INGREDIENSER

175 g. sukker
200 g. blødt smør
225 g. hvedemel
100 g. mandler
1 vaniljestang
1 æg

FREMGANGSMÅDE

Det første man skal gøre er, at koge vand i en gryde. Når vandet er kogt, så puttes mandlerne i vandet. Det skal ca. stå i 5 min. og nu skal mandlerne smuttes, så skallen fjernes. Mandlerne skal herefter males til mel i en stavblender, den jeg har brugt er denne her.

Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Bland dem med lidt af sukkeret for at skille kornene ad. Du kan følge min guide her.

Bland sukker, smør, mel og mandelmel sammen i en skål. Tilsæt herefter ægget så dejen bliver samlet til en blød masse. Massen kommes i en sprøjtepose med stjernetyllen. Sprøjt massen ud i kranse på en bageplade med bagepapir. Der skal være lidt mellemrum mellem kransene, så de kan flyde ud under bagningen.

Kransene bages i ovnen ved 200 grader i ca. 5-6 min., så de bliver gyldne. Afkøl til sidst vaniljekransene og opbevar dem i en kagedåse.

Fyldte chokolader med saltkaramel

Jeg besluttede mig for at i år skulle der laves fyldte chokolader – og selvfølgelig skulle det være med saltkaramel. For at lave fyldte chokolader er det vigtigt at bruge kvalitets chokolade. Derfor købte jeg en chokolade med 72 % – og så fandt jeg en opskrift på saltkaramel, som jeg faldt for på Piskeriset på eventyr.

INGREDIENSER

2 ½ dl. fløde
125 g. rørsukker
70 g. glukosesirup
1 tsk. saltflager

Saltflagerne som jeg brugte er fra Læsø salt.

FREMGANGSMÅDE

Kog sukker, fløde og glukosesirup ved middelvarme i omkring 30 min. Husk at røre lidt i gryden en gang imellem. Hold godt øje med gryden, så karamelmassen ikke koger over. Tag gryden af komfuret og lad den køle af. Når karamelmassen er kølet af, tilføjes salt og smages til. Herefter satte jeg det i køleskabet imens jeg smeltede chokoladen.

Fyldte chokolader med karamel

CHOKOLADEN

Jeg brugte ca. 200 g. chokolade til de fyldte chokolader. Chokoladen smeltes i et vandbad og denne skal have en temperatur på ca. 32 grader for at den bliver ordentlig. Hvis det er for varmt når det bliver smeltet, så kan der tilføjes noget mere chokolade for at det blive køligere. Chokoladen hældes så i formen og formen bankes ned i bordet, for at der ikke kommer bobler i den. Nu sættes chokoladen i køleskabet i et par minutter.

FYLDTE CHOKOLADER

Saltkaramellen puttes i en sprøjteposen og chokoladen tages ud af køleskabet. Saltkaramellen fordeles ovenpå chokoladen og nu skal det i køleskabet i et par minutter igen. Imens chokoladen står i køleskabet, skal der smeltes mere chokoladen som skal fyldes oveni karamelmassen. Chokoladen skal smeltes på præcis samme måde som før. Når det er smeltet skal det hældes over chokoladen og karamellen som allerede er i formen. Her banker jeg igen formen forsigtigt i bordet, så det fordeles og der ikke kommer bobler.

Chokoladen stilles i køleskabet og når det er størknet, så skal de fyldte chokolader ud af formen. For at få dem ud af formen banker jeg igen formen ned i bordet, så de giver slip i formen. Hvis dette ikke lykkedes, kan man forsigtigt bruge en lille kniv til at løsrive dem i siden.

Jeg vil en af de nærmeste dage, få lavet en guide med temperering af chokoladen, bageudstyr og billede guide for at gøre det endnu nemmere at forsøge selv :)

1 2

WordPress Backup