Arkiv for ‘Kagecremer & mousser’

Dåbskage med Kaj og Andrea figurer

Dåbskage

Det kan kræve en del planlægning at skulle lave fondantkager. Derfor vil jeg vise jer den kage, som jeg har lavet til en barnedåb for en lille familie, og der vil I selvfølgelig kunne se de forskellige indlæg med opskrifter. Så snart man har styr på planlægning og det er muligt at lave f.eks. bunde i forvejen og fryse ned osv., og så er det faktisk ganske nemt at lave fondantkager.

Til at starte med, gik jeg igang med at bage lagkagebunde, og det er nogle man sagtens kan lave i god tid og fryse ned til dagen inden kagen skal samles. Kagen er med tobleronecreme og hindbærmousse, og der er ét lag med hver slags i mellem bundene.

DåbskageHindbærmousseTobleronecremeTobleronecreme




















Til opsmøring har jeg brugt en neutral
PSC, så der ikke bliver for mange blandede smage i kagen. Dagen inden havde jeg lavet fondant og formede figurerne til kagen (dette kan dog også laves i meget god tid, da det kan holde længe).

Palmin-smørcreme (PSC)

Man kan bruge bundene, mousser og cremer til alle slags kager, men der findes selvfølgelig også mange andre opskrifter, som jeg vil give jer senere, når næste fondantkage projekt skal laves. Det var dog første gang at jeg har lavet en kage til nogle jeg ikke kender, og jeg er så glad for at de synes den smagte godt og synes at den var rigtig flot. De fik lige de ting som de ønskede sig på kagen til dåben :-)

Guide til planlægning af fondantkage

Det som var det største problem for mig, da jeg startede med at lave fondantkager, var planlægningen af tiden. Der er mange ting der skal laves i den forbindelse, og man kan sagtens begynde i løbet af ugen inden kagen skal serveres. Det er meget sjældent at jeg først går igang med kagen, samme dag som den skal serveres, for så tager det hele dagen. Hvis kagen skal laves til søndag, så vil min tidsplan se ud som beskrevet nedenunder.

FONDANTKAGE TIDSPLAN

Weekenden før kagen skal være færdig, f.eks. om søndagen, bager jeg for det meste bundene til kagen. De bliver lagt i fryseren, og de tages op om fredagen, så de er klar til at blive lagt sammen.

I løbet af ugen går jeg igang med at lave pynten til kagen. Det kan f.eks. være figurer i fondant, blomster osv. Det gør jeg for at have mere tid og overskud til at lave dem præcis som jeg ønsker. Det er også en god idé at lave fondantfigurer i forvejen, så de kan ligge til tørre, hvilket gør at de bibeholder formen, når de placeres på kagen. Jeg opbevarer det tildækket, så der ikke kommer støv eller andet på, men det skal stå ved stuetemperatur.

Om fredagen går jeg igang med at lave det fyld, som skal i kagen, da det har bedst af at laves dagen før kagen skal lægges sammen. Det kan f.eks. være ganacher eller frugtmousser, som skal være helt stive og kolde, når kagen skal lægges sammen. Det er også om fredagen at jeg laver fondanten som kagen skal betrækkes med. Det kan dog også godt laves om lørdagen, men tiden kan nogle gange være knap, så det er godt at lave i forvejen. Det er også denne dag at jeg tager lagkagebundene op ad fryseren, så de kan nå at blive klar til om lørdagen.

Om lørdagen lægger jeg kagen sammen med mousser og cremer, så den kan nå at sætte sig natten over. Hvis jeg ikke har så meget tid om søndagen, når kagen skal være færdig, så smøre jeg også kagen op og det er også muligt at overtrække med fondant denne dag.

Om søndagen smøre jeg kagen op og lader den stå i køleskabet til det har sat sig. Herefter betrækker jeg kagen med fondant. Det er også om søndagen at jeg tilføjer de sidste ting til kagen. Altså alt pynten og figurer.

Hindbærmousse med yoghurt

Hindbærmousse

En frugtig hindbærmousse med yoghurt, som kan bruges til lagkager og fondantkager. Den kan helt bestemt også bruges til andre desserter. I denne opskrift er der til ca. 2 lag i en kage på Ø22 cm.

INGREDIENSER

300 g. frosne hindbær
2 spsk. flormelis
2 tsk. vanillesukker
2 dl. yoghurt naturel
0,5 ltr. piskefløde
5 blade husblas
Lidt saft fra hindbærrene

FREMGANGSMÅDE

Til at starte med, skal hindbærrene optøs og de skal koges i mindst 3 minutter. Det skal gøres for at være sikker på der ingen bakterier er i bærrene. Du kan herefter vælge at mose hindbærrene igennem en si, hvis du ikke ønsker kerner i moussen, men jeg har dog bare most dem og bibeholdt kernerne. Hindbærerne skal nu blandes med vanillesukker og flormelis, og smag til, tilsæt mere vanillesukker og flormelis, hvis der mangler lidt.

Husblassen skal udblødes i 10 minutter i koldt vand. Når der er gået 10 minutter, skal vandet krammes ud og smeltes over vandbad med saften fra hindbærrene. Herefter skal lidt af hindbærmosen tilsættes husblassen og derefter skal husblassen blandes i resten af den varme hindbærmos. Det skal nu afkøles.

Når hindbærmosen er afkølet, skal yoghurten (må ikke være iskold) vendes i hindbærmosen. Piskefløden skal piskes (må heller ikke være iskold) og vendes med hindbærmosen.

Hindbærmoussen skal stilles i køleskabet i mindst 6-8 timer, men meget gerne til dagen efter. Når jeg stiller den i køleskabet, kommer jeg den i en frysepose, hvilket gør det nemmere, så du kan klippe hul og sprøjte ud i kagen.

Hindbærmoussen kan sagtens fryse, og så skal den optøs ved stuetemperatur. Den kan røres med lidt flødeskum, hvis den skal være lidt tykkere efter optøning.

Tobleronecreme

En meget sød og lækker tobleronecreme til fondantkage, lagkage eller dessert. En velsmagende og fyldig tobleronecreme. Cremen kan også bruges til lækre desserter. Man kan lave den på to måder. Jeg har selv valgt at bruge den første måde, da den er hurtig og nem, og fløden skal ikke opvarmes. Denne portion giver 2 lag i en kage på Ø22 cm.

Tobleronecreme Tobleronecreme









TOBLERONECREME UDEN OPVARMNING AF FLØDEN

INGREDIENSER

400 g. toblerone
½ ltr. piskefløde

FREMGANGSMÅDE

Tobleronen skal smeltes over vandbad og herefter skal den køles af. Fløden skal piskes stiv og herefter skal den afkølede chokolade vendes forsigtigt i flødeskummen. Nu er tobleronecremen klar til brug i kagen. Man kan sagtens fryse tobleronecremen, men når man tager den op, så skal den tøs op ved stuetemperatur. Det kan være en god idé at røre lidt flødeskum i, hvis tobleronecremen er lidt for tynd.

TOBLERONECREME MED OPVARMNING AF FLØDEN

INGREDIENSER

200 g. toblerone
½ ltr. piskefløde

FREMGANGSMÅDE

Til at starte med, skal fløden varmes op i en gryde, men den må ikke koge. Tobleronen skal brækkes i mindre stykker og smeltes i den varme fløde. Blandingen skal hældes i en skål og tildæk med husholdningsfilm. Den skal helt ned og røre blandingen, hvilket gør at den ikke dannes kondens. Nu skal flødeblandingen stilles i køleskabet i mindst 8 timer, men den har bedst af at stå til dagen efter. Tobleronecremen skal nu piskes op og herefter er den klar til brug i kagen.

Hvid chokolademousse

Denne opskrift på hvid chokolademousse er god som dessert eller fyld til en kage, såsom fransk jordbærkage.

INGREDIENSER

3 pasteuriseret æggeblommer
2 spsk. sukker
100 g. hvid chokolade
2,5 dl. piskefløde

FREMGANGSMÅDE

Æggeblommerne og sukker piskes hvide enten med håndmikser eller røremaskine. Chokoladen smeltes over et vandbad og herefter piskes chokoladen i æggemassen. Fløden piskes og vendes forsigtigt i æggemassen.

Chokolademoussen skal nu stå i køleskabet, helst til dagen efter, men mindst 2 timer. For at der ikke kommer kondens i moussen, skal denne pakkes ind i vitawrap, og omsluttes tæt af denne.

Nu kan den hvide chokolademousse anrettes som dessert eller bruges som fyld i en kage.

WordPress Backup