Komplet oversigt over de bedste pandekagepander på markedet

Pandekager er definitionen på hygge, og mange drømmer om et pandekagebjerg i ægte Rasmus Klump-stil. Men det kan være svært at lave et bjerg af perfekt stegte pandekager med den samme runde form og gyldenbrune skorpe. En pandekagepande sørger for, at dine pandekager får den helt rigtige størrelse og tykkelse og gør det samtidig nemt at vende dem – også i luften. Læs med for at blive klogere på, hvad en pandekagepande er, og hvad du skal overveje, inden du kaster dig ud i at købe en.

Hvad er en pandekagepande?

En pandekagepande – eller crepespande – er specielt designet til at lave pandekager. Den minder om en klassisk pande, men er større og mere rund, som oftest med en diameter mellem 25 til 28 cm. Samtidig er kanten på pandekagepander lavere end normale pander, så du lettere kan få spatlen ind under pandekage og vende den. Kanten overstiger sjældent 2 cm.

Det er ikke sikkert, at du før har tænkt, at du har behov for en pandekagepande, men overvej alligevel, hvor stor en fordel det ville være at lave pandekager, der aldrig slår fejl. Det kan være en stor glæde at kunne overraske gæster med lækre pandekager til dessert eller endda med madpandekager, der har den perfekte størrelse og tykkelse. Nogle fordele ved pandekagepanden er:

• Pandekagepanden har lave kanter, der gør det let at vende pandekagerne – både med palet og i luften.
• Panden har ofte non-stick belægning, der gør det let at få pandekagen af.
• Panden fordeler varmen jævnt, så pandekagerne bliver bagt jævn og flot.
• Panden har den perfekte pandekagestørrelse- og tykkelse.

Du kan naturligvis også lave lækre pandekager med en ”normal” stegepande, men med en særlig god varmefordeling, et fladt stegefelt og passende størrelse, er pandekagepanden til dig, der sætter pris på godt håndværk inden for madlavning, og godt kunne tænke dig at perfektionere din pandekagebagning.

6 Vigtige overvejelser inden du køber en pandekagepande

#1 Varmekilden
Det er først og fremmest fornuftigt at gøre dig klart, hvilken type varmekilde, du foretrækker at benytte din pandekagepande på. De fleste pandekagepander kan anvendes på tværs af varmekilder, men hold øje med, om modellen, du er på udkig efter er specielt designet til gaskomfur, induktion eller en keramisk kogeplade.

Det er også muligt at købe pander specielt designet til bål, hvis du godt kunne tænke dig at skabe rammerne for udendørshygge ud over det sædvanlige med perfekte pandekager. De fås også som elektriske pander, der kan være nyttige, hvis du gerne vil have mulighed for at varme dine pandekager hurtigt op, så du kan opnå Rasmus Klump-bunken så hurtigt som muligt. Du kan samtidig tage den elektriske model med i sommerhuset. Den kræver blot en stikkontakt.

#2 Størrelsen
Når du overvejer at købe en pandekagepande er størrelsen en afgørende faktor. Pandekagepandens størrelse bliver målt ovenfra og diameteren måles fra den ene side til den anden side. Pandekagepander måler som oftest mellem 23 til 28 cm. Det er vigtigt at overveje pandens størrelse, da det naturligvis er størrelsen, der bestemmer, hvor store eller små dine pandekager bliver.

En vigtig overvejelse at gøre dig, er derfor, hvordan du foretrækker dine pandekager. Skal de være store og runde eller er du mere til en lille, sprød og tynd pandekage?

#3 Belægningen
Inden du vælger, hvilken pandekagepande, du skal investere i, er det en god idé at overveje, om den skal have non-stick belægning eller ej. Med non-stick belægning kan du undgå at bruge alt for meget fedtstof. Det giver et sundere resultat, og samtidig er non-stick pander lette at rengøre under vandhanden.

Hvis dit valg falder på en pande uden non-stick, har du den fordel, at din pande over tid vil opbygge sin egen naturlige belægning. Det giver en slidstærk pande, der kan holde i mange gode år – som regel længere end en non-stick pande. Det er dog vigtigt, at du ikke vasker den med sæbe, da det vil ødelægge dens naturlige belægning. Brug i stedet for en opvaskebørste med varmt vand og afslut med lidt madolie, der vil holde den i god stand.

#4 Rengøring
Som nævnt skal du ikke rengøre en støbejernspandekagepande med sæbe. Derudover anbefaler de fleste pandekagepande-producenter, at du vasker din pande i hånden. Det vil nemlig skabe en bedre holdbarhed. Giver du panderne en tur i opvaskemaskinen, kan du nemlig risikere, at emaljen bliver ødelagt.

Det er lettest at rengøre pander med non-stick belægning, hvor der ikke er så mange krav til rengøringen, og det er svært at gå galt i byen her. Har du fået fat i en aluminiumspandekagepande er det bedst at bruge en klud eller meget blød børste til rengøring, da du let kan komme til at beskadige og ridse metallet.

#5 Materiale
Pandekagepander kan fås i et hav af materialer. De mest populære er stål, aluminium og støbejern. Udover forskellige krav til vedligeholdelse og rengøring, er der en række forskellige fordele og ulemper ved de forskellige materialer.

Fordelen ved støbejern er for eksempel, at varmen ledes yderst effektivt, fordi varmen bliver fordelt jævnt og langsomt i panden. Støbejern kan derudover tåle ekstremt høj temperatur og holder fast på varmen i lang tid. Det er ideelt, når du skal lave mange pandekager på én gang. Ulempen ved støbejern er, at den vejer meget og let kan begynde at ruste, hvis den bliver udsat for meget fugt.

Aluminium leder også varmen på effektiv vis, men køler hurtigere ned igen end for eksempel støbejernspanden. Det sætter højere krav til dit komfur, der skal arbejde på højere varme. Hvis du kaster dig ud i at bruge din pandekagepande til andet end pandekager, skal du være forsigtig, hvis den er af aluminium. Materialet tåler nemlig ikke syreholdige madvarer som for eksempel tomatsovs eller bær, der vil få en metallisk smag.

Stål er et materiale, der ofte bruges til gryder og pander, og også pandekagepanden kan fås i stål. En fordel ved stålpander er, at de kan holde i mange år og er utroligt slidstærke. De kan samtidig vaskes i opvaskemaskine, hvis nødvendigt. Sammenlignet med støbejernspander, er stålpanden dog ikke en fantastisk varmeleder. Varmen bliver ikke fordelt så jævnt, og opvarmningen kan gå lidt langsomt.

En non-stick belægning vil altid være en god idé, hvis du ikke ønsker for meget besvær med din pandekagepande. Det forhindrer pandekagerne i at brænde på eller i at blive brudt på midten.

#6 Pris
Priserne på pandekagepander varierer en hel del, og alt efter hvilken model, du vælger, kan du skulle af med alt fra 100 kroner til flere tusind kroner. Det er blandt andet mærket, størrelsen og designet, der afgør, hvor dyr en pandekagepande er.

Hvis du beslutter dig for at købe en pandekagepande, kan det dog være fordelagtigt ikke at gå med den allerbilligste model. Hvis du først har besluttet dig for at investere i en specialproduceret pandekagepande, vil du med stor sandsynlighed sætte pris på den ekstra gode kvalitet, som flere af panderne fås i.

FAQ

Hvorfor købe en pandekagepande?

Du kan sagtens lave pandekager på en helt almindelig stegepande, men med en pandekagepande, der er skabt til formålet, kan du være sikker på, at alle detaljerne går op i en højere enhed. Belægningen, størrelsen, kanterne og håndtaget er alt sammen specielt designet til at optimere din pandekage og få det samme perfekte resultat hver gang. Samtidig kan du meget lettere vende dine pandekager, hvilket er en stor fordel, hvis du gerne vil undgå ødelagte pandekager i mere eller mindre vellykkede former. Lad det være slut med den evige første fejlslåede pandekage i bunken, og sørg med en pandekagepande for, at de rammer plet hver gang.

Kan man lave andet end pandekager i en pandekagepande?

Du kan sagtens bruge en pandekagepande til at lave tortillas, stegte kartofler eller grøntsager. Med den flade kant, bør du dog holde mængden af madvarer nede, da der er risiko for, at de vælter udover panden.

Pandekagepanden er derudover som skabt til at lave små pizzaer med de lækreste sprøde og tynde bunde. Put dog ikke for meget fyld på pizzaen, hvis du giver dig i kast med det. Eksperimenter derimod med simpelt fyld, der ikke kræver for meget afbagning. Omeletter er også et hit på pandekagepanden, der sørger for, at de bliver velformede og sprøde.

<h3>Hvordan vælger jeg den rigtige pandekagepande?</h3>
For at vælge den helt rigtige pandekagepande til dig, bør du først og fremmest overveje, om du har behov for en pande, der passer til induktion, almindeligt komfur, keramisk kogeplade eller måske til bål. Når du har valgt din varmekilde, kan du nemlig lettere afgøre, hvilket materiale din pandekagepande skal være fremstillet i. Prisen afhænger også af materialet.

Det næste, du bør overveje er, hvilken type pandekager, du allerbedst kan lide. Er du mest til mindre pandekager eller må de gerne være rigtig store? Skal de være papirtynde eller er du mere til amerikanske pandekager? Ud fra denne slags spørgsmål, kan du vurdere, hvilken størrelse og tykkelse din pandekagepande skal have for at du bliver så glad for den som muligt.

Skriv en kommentar