Arkiv for ‘Lagkagebunde’

Dåbskage med Kaj og Andrea figurer

Dåbskage

Det kan kræve en del planlægning at skulle lave fondantkager. Derfor vil jeg vise jer den kage, som jeg har lavet til en barnedåb for en lille familie, og der vil I selvfølgelig kunne se de forskellige indlæg med opskrifter. Så snart man har styr på planlægning og det er muligt at lave f.eks. bunde i forvejen og fryse ned osv., og så er det faktisk ganske nemt at lave fondantkager.

Til at starte med, gik jeg igang med at bage lagkagebunde, og det er nogle man sagtens kan lave i god tid og fryse ned til dagen inden kagen skal samles. Kagen er med tobleronecreme og hindbærmousse, og der er ét lag med hver slags i mellem bundene.

DåbskageHindbærmousseTobleronecremeTobleronecreme




















Til opsmøring har jeg brugt en neutral
PSC, så der ikke bliver for mange blandede smage i kagen. Dagen inden havde jeg lavet fondant og formede figurerne til kagen (dette kan dog også laves i meget god tid, da det kan holde længe).

Palmin-smørcreme (PSC)

Man kan bruge bundene, mousser og cremer til alle slags kager, men der findes selvfølgelig også mange andre opskrifter, som jeg vil give jer senere, når næste fondantkage projekt skal laves. Det var dog første gang at jeg har lavet en kage til nogle jeg ikke kender, og jeg er så glad for at de synes den smagte godt og synes at den var rigtig flot. De fik lige de ting som de ønskede sig på kagen til dåben :-)

Guide til planlægning af fondantkage

Det som var det største problem for mig, da jeg startede med at lave fondantkager, var planlægningen af tiden. Der er mange ting der skal laves i den forbindelse, og man kan sagtens begynde i løbet af ugen inden kagen skal serveres. Det er meget sjældent at jeg først går igang med kagen, samme dag som den skal serveres, for så tager det hele dagen. Hvis kagen skal laves til søndag, så vil min tidsplan se ud som beskrevet nedenunder.

FONDANTKAGE TIDSPLAN

Weekenden før kagen skal være færdig, f.eks. om søndagen, bager jeg for det meste bundene til kagen. De bliver lagt i fryseren, og de tages op om fredagen, så de er klar til at blive lagt sammen.

I løbet af ugen går jeg igang med at lave pynten til kagen. Det kan f.eks. være figurer i fondant, blomster osv. Det gør jeg for at have mere tid og overskud til at lave dem præcis som jeg ønsker. Det er også en god idé at lave fondantfigurer i forvejen, så de kan ligge til tørre, hvilket gør at de bibeholder formen, når de placeres på kagen. Jeg opbevarer det tildækket, så der ikke kommer støv eller andet på, men det skal stå ved stuetemperatur.

Om fredagen går jeg igang med at lave det fyld, som skal i kagen, da det har bedst af at laves dagen før kagen skal lægges sammen. Det kan f.eks. være ganacher eller frugtmousser, som skal være helt stive og kolde, når kagen skal lægges sammen. Det er også om fredagen at jeg laver fondanten som kagen skal betrækkes med. Det kan dog også godt laves om lørdagen, men tiden kan nogle gange være knap, så det er godt at lave i forvejen. Det er også denne dag at jeg tager lagkagebundene op ad fryseren, så de kan nå at blive klar til om lørdagen.

Om lørdagen lægger jeg kagen sammen med mousser og cremer, så den kan nå at sætte sig natten over. Hvis jeg ikke har så meget tid om søndagen, når kagen skal være færdig, så smøre jeg også kagen op og det er også muligt at overtrække med fondant denne dag.

Om søndagen smøre jeg kagen op og lader den stå i køleskabet til det har sat sig. Herefter betrækker jeg kagen med fondant. Det er også om søndagen at jeg tilføjer de sidste ting til kagen. Altså alt pynten og figurer.

Lyse lagkagebunde

(null)

Disse lagkagebunde er lækre og utrolig nemme at bage. Normalt så bager jeg mange forskellige slags bunde til mine fondantkager, men denne opskrift er enkel og så kan man give den mere smag i mousserne og cremerne. Opskriften kan selvfølgelig også bruges, hvis man vil lave en helt almindelig lagkage. Man kan også bruge denne opskrift til at lave mørke lagkagebunde, så skal der en smule kakao i også.

INGREDIENSER

160 g. sukker
2 tsk. vanillesukker
1 knivspids salt
120 g. hvedemel
4 æg
1 tsk. bagepulver

KAGEBEREGNING

Det kan være svært at vurderer hvor meget opskrifter bliver til i kageform og hvor mange bunde man får ud af den. Derfor vil jeg prøve at give en vurdering af det ud fra hvad jeg får ud af portionen.

3 bunde ved Ø22 cm.
2 bunde ved Ø26-28 cm.

En anden måde at beregne det på ved runde kager, kan være:
¼ portion til 1 bund Ø12 cm. og 4 cm. høj
¼ portion til 1 bund Ø16 cm. og 3 cm. høj
½ portion til 1 bund Ø22 cm. og 2,2 cm. høj
½ portion til 1 bund Ø26 cm. og 1,8 cm. høj
¾ portion til 1 bund Ø28 cm. og 2 cm. høj

Hvis man bruger en form, som er firkantet, kan man bruge:
½ portion til 1 bund på 17,5 x 27,5 cm. og 2 cm. høj

FREMGANGSMÅDE

Du skal huske at alle ingredienser skal have stuetemperatur når du starter. Hvis du har glemt at tage æggene ud ad køleskabet, så kan du lægge dem i varmt vand i 10 minutter inden du går igang.

Til at starte med skal æggene piskes med vanillesukker, salt og sukker til en luftig æggesnaps. Herefter skal mel og bagepulver sigtes i og vendes forsigtigt. Fyld nu dejen i en springform og den skal bages ved 160 grader i ca. 50-60 cm. Når kagen er afkølet, skal den flækkes i 3 dele. Man kan også sagtens bage bundene enkeltvis ved 220 grader i 10 minutter. Det gør jeg selv, da jeg synes det er nemmest, så risikerer man heller ikke at det går galt når kagen skal flækkes. OBS! vend først mel og bagepulver i æggeblandingen, når den enkelte bund, er klar til at blive bagt.

Marengslagkagebunde med lakrids

Marengslagkagebunde med lakrids

Desserter og søde sager er som tidligere nævnt min helt store passion. Så derfor skal der selvfølgelig prøves nye opskrifter i køkkenet, og i dag har jeg bagt marengslagkagebunde med lakridssmag. De er super lækre. De kan bruges til at lave lagkage med forskellige slags mousser og frugter, såsom hindbær, jordbær osv. Men de kan også bruges til at lave mange forskellige slags desserter, lige hvordan man har lyst til at bruge dem :-)

INGREDIENSER

400 g. flormelis
6 æggehvider
Lidt eddike
3 spsk. rålakridspulver

FREMGANGSMÅDE

Pisk æggehvider og flormelis med en elpisker eller røremaskine til massen er pisket stiv. Herefter tilsættes en smule eddike samt rålakridspulver, som vendes forsigtigt i massen. Sprøjt massen ud med en stjernetyl i 3 lige store bunde og de skal nu bages i ovnen ved 120 grader i ca. 2 timer. Hold øje med dem undervejs og vurdér selv om de skal have mere eller mindre.

Ligesom hvis man bager kyskager, så handler det om at marengs skal tørre fremfor at blive bagt. Derfor skal ovnen være på svag varme, så de ikke bliver brændt, men i stedet tørres.

WordPress Backup