Arkiv for ‘Specielle begivenheder’

Små kransekagestykker

Man kan servere hjemmelavet kransekager til alle specielle begivenheder. Det kan være f.eks. til nytår, fødselsdagsfester osv. Denne gang har jeg sagt ja til at lave små kransekagestykker til min mor og hendes kæreste, som skal holde 50 års fødselsdag om en måneds tid.

Kransekagemassen kan man lave en uge før, så de kun skal bages i ovnen, men man kan også sagtens bage dem og så fryse dem ned indtil de skal bruges. De skal bare tøes op dagen før de skal serveres. Så jeg har bagt dem i forvejen og de er nu i fryseren. Det var simpelthen det nemmeste for mig, når jeg nu skal lave desserten til fødselsdagen også.

SMÅ KRANSEKAGESTYKKER

Små kransekagestykker

INGREDIENSER TIL KRANSEKAGEMASSE

500 g. ren rå marcipan
200 g. rørsukker
100 g. æggehvider

INGREDIENSER TIL GLASUR

100 g. flormelis
Æggehvider

Små kransekagestykker

FREMGANGSMÅDE

Først skal rørsukker og pasteuriseret æggehvider røres sammen. Lad det trække i 1 time for at opløse sukkeret. “Sukkerhviden” æltes nu ind i marcipanen lidt efter lidt til det er en ensartet masse. Kransekagemassen kommes i en sprøjtepose med en blomster tyl, og de skal nu sprøjtes ud på en bageplade med bagepapir til de ser ud som på ovenstående billede. Så det ligner små blomster. Lad dem lufttørre i 30 minutter. Ovnen skal tændes på 200 grader og kransekagestykkerne skal nu bages i 5-8 minutter til de er gyldne. Herefter skal de afkøles.

Hvis du vælger at fryse kransekagestykkerne ned, så vil jeg anbefale at der først sprøjtes glasur på når de er tørret op og klar til festen, hvor de skal serveres.

Når du skal lave glasuren, så skal flormelisen sigtes i en skål og tilsættes en smule pasteuriseret æggehvide lidt af gangen, imens glasuren piskes luftig og hvid med en håndmikser. Glasuren skal være lige nøjagtig så flydende at man kan sprøjte den ud, men den må heller ikke flyde sammen, når den røres i. Sprøjteglasuren kommes i et lille kornet (et trekantet stykke bagepapir, foldet til et kræmmerhus) og der sprøjtes de klassiske striber på de afkølede kransekager.

Sugar Cookies med royal icing til Valentinsdag

Sugar cookies

Her er min opskrift på basis sugar cookies med royal icing, som er formet og pyntet til Valentinsdag. Man kan vælge om de skal formes som hjerter eller pyntes med hjerter af royal icing.

Det er dog noget tid siden Valentinsdag, men derfor skal I ikke snydes for de fine og lækre småkager jeg fik lavet. Det er dog en god idé at lave royal icing som er lidt mere stift end det som jeg fik lavet, da det nemt glider af kagen og mønsteret bliver en smule ødelagt, men godt smagte de helt bestemt. Det er ikke sidste gang jeg forsøger med disse, og man kan også sagtens lave dem til andre begivenheder såsom påske, jul osv.

BASIS SUGAR COOKIES

Basis sugar cookies er sukkersmåkager, som er rigtig gode til at udstikke figurer og forme med, da de holder faconen. De er gode og velegnet til at dekorere og samtidig smager de rigtig godt.

INGREDIENSER TIL BASIS SUGAR COOKIES

200 g. blødt smør
200 g. sukker eller flormelis
1 stort æg
400 g. hvedemel

Hvis du vælger at anvende flormelis i stedet for smør, så får du en finere dej, men den er mere skør at arbejde med. Du skal også huske at bruge lidt ekstra mel til æltning og udrulning af dejen.

Du kan vælge forskellige smagsvariationer til dejen, såsom:
* 1 spsk. vaniljesukker
* 1 spsk. brunkagepulver
* Revet skal af 1 økologisk citron
* Revet skal af 1 økologisk appelsin
* Erstat 50 g. mel med 50 g. kakao

INGREDIENSER TIL ROYAL ICING

1 bæger pasteuriseret æggehvide
300 g. flormelis
Forskellige pastafarver

FREMGANGSMÅDE

Sukker og smør skal røres godt sammen. Tilsæt herefter æg og smagsstof. Melet skal sigtes i lidt ad gangen og til sidst skal dejen æltes let sammen. Dejen skal pakkes i film og hvile i køleskabet i 1 ½ time. Når dejen er færidg med at hvile, skal den æltes og rulles ud på et bord med en smule mel. Dejen skal rulles ud i en ensartet tykkelse omkring 3-4 mm. Udstik nu i de forme og figurer som du ønsker. Bag dem på en bageplade med bagepapir i ovnen ved 180 g. i 15-20 min. De må endelig ikke blive for mørke, så hold øje med dem i ovnen. Kagerne skal afkøle inden de skal pyntes.

Når du har blandet alle ingredienser til royal icing, skal du tilsætte pastafarver og det skal selvfølgelig gøres i forskellige skål, alt efter hvor mange farver du vil have til pyntningen. Du kan nu pynte som du har lyst til. Jeg har taget udgangspunkt i denne video fra Sweetambs.

Fastelavnsboller med marcipanremonce

Fastelavnsboller med marcipanremonce

Det har lige været fastelavn og det skulle da helt bestemt fejres. Derfor har jeg været i køkkenet og bagt fastelavnsboller til familien. Det er en god klassiker. I stedet for at bruge kagecreme, så har jeg brugt marcipanremonce, da det smager så godt, og det er virkelig lækkert og sødt :-) Der bliver ca. 12 stk. af denne portion. Jeg har lavet rigeligt med marcipanremonce, men man kan sagtens skære lidt ned på mængden og de er stadig lige gode :-)

INGREDIENSER TIL DEJEN

1 ½ dl. mælk
25 g. gær
1 æg
1 spsk. sukker
Knivspids salt
350 g. mel
100 g. blødt smør

INGREDIENSER TIL MARCIPANREMONCE

150 g. marcipan
150 g. sukker
150 g. blødt smør

FREMGANGSMÅDE

Til at starte med skal du opløse gæren i den lillefingervarme/lunkne mælk. Herefter skal æg, sukker og salt tilsættes. Når det er blandet sammen, skal melet røres i, til dejen er fast. Til sidst skal smørret i dejen og det skal æltes grundigt til dejen er blød og smidig. Dejen vil pga. smøren være blød og smattet,men den samler sig, når dejen bliver æltet. Tildæk skålen med et fugtigt viskestykke og lad det hæve i ca. 1 time.

Fastelavnsboller med marcipanremonce

Du skal nu røre marcipan, sukker og smør til en ensartet masse. Det må ikke røres mere end hertil, da det så vil skille under bagningen. Når dejen er hævet, skal du drysse mel på køkkenbordet og ælt dejen en smule, herefter skal dejen rulles tyndt ud til et rektangel. Dejen skal deles i 12 firkanter og læg en klat marcipanremonce på midten af hvert dejstykke. Fold hjørnerne ind mod hinanden og klem siderne godt sammen, så remoncen ikke kan løbe ud af dejen. Fold lukningerne ind, så bollerne bliver fine og runde og lukningen skal vende nedad på en bageplade med bagepapir. Form resten af bollerne på den samme måde og lad dem hæve i 20 minutter under et fugtigt viskestykke.

Når bollerne er hævet, skal de bages ved 200 grader i ca. 12 minutter. De skal være gyldne og gennembagte. Fastelavnsbollerne skal nu køles af inden glasuren kommes på. Jeg vil anbefale at bruge lige store mængder af kakao og flormelis, til at putte på bollerne. Flormelis og kakao skal blandes med vand, til det har en god konsistent. Du skal nu putte glasuren på bollerne og de er klar til at nydes med f.eks. kaffe eller varm kakao.

Fastelavnsboller med marcipanremonce

Fastelavnsboller med marcipanremonce

Fastelavnsboller med marcipanremonce

Fastelavnsboller med marcipanremonce

Du kan fryse bollerne, men så skal du gøre det inden glasuren kommes på. Det er også bedst kun at lave glasur til de boller, som du regner med at spise den samme dag, for at bollerne ikke bliver våde. Når du tager bollerne op ad fryseren, kan du lune dem i ovnen og putte glasur på inden de nydes til kaffen.

Jeg valgte at fryse et par stykker ned til mig selv, og selvfølgelig også spise en samme dag. Derudover afleverede jeg nogle til min mor og mine bedsteforældre, så de kunne få dem til aftenskaffen ;-)

Kransekagetoppe

Til nytår er det selvfølgelig en tradition at få kransekage. Da jeg har haft ferie mellem jul og nytår, så blev det selvfølgelig mig der skulle forsøge mig med kransekagen til nytårsaften med veninderne. Derfor er jeg blevet inspireret af opskriften fra Mette Blomsterberg.

Kransekagetoppe

Af denne opskrift bliver der til ca. 25-30 personer. Jeg valgte at lave to kransekagetoppe, så mine bedsteforældre også kunne få en til deres nytårsaften :-)

KRANSEKAGEMASSE

INGREDIENSER

1 kg. ren rå marcipan
300 g. flormelis
80 g. pastauriseret æggehvider

FREMGANGSMÅDE

Marcipan og flormelis røres sammen i en foodprocessor eller røremaskine, det kan også æltes i hånden. For at det er nemmere at røre marcipanen, kan det anbefales at klippe/rive det i mindre stykker. Herefter tilføjes æggehviderne lidt ad gangen, så massen bliver ensartet.

Den færdige kransekagemasse lægges i en tillukket plastik pose. Massen skal i køleskabet i mindst 2 timer, men gerne til dagen efter.

KransekagetoppeKransekagetoppeKransekagetoppe








Nu skal den kolde kransekagemasse vejes af, så der er 300 g. pr. stk. og disse stykker rulles ud i ca. 80 cm. stænger. Hver stykke trykkes let ned på den halvdel der vender mod dig selv, så der laves “en liggende blød trekant”. Trekanterne måles af i forskellige længder.

Jeg valgte at måle stykkerne af i 38, 36, 34, 32, 30, 28, 26, 24 cm. Husk en kugle til toppen. Det er vigtigt at der er 2 cm. i forskel på stængerne.

Hvert opmålt stykke lukkes sammen til ringe, der sættes på en bageplade med bagepapir. Alle ringene trykkes plane med et stykke bagepapir med en bageplade over. Pres ganske let og herefter skal de bages ved 200 grader til de er gyldne. I ca. 14-18 min.

SPRØJTEGLASUR

INGREDIENSER

75 g. sigtet flormelis
30 g. pastauriseret æggehvider

For at være sikker på at der var nok til begge kransekagetoppe, så lavede jeg dobbelt portion.

Flormelis og æggehvider piskes hvide og luftige enten med håndmikser eller røremaskine. Glasuren er færdig, når den ikke flyder sammen når man stopper med at piske. Den færdige glasur puttes i et cornet (et kræmmerhus af bagepapir) eller en sprøjtepose med en meget lille tyl. Placer den største ring på fadet, og sprøjt de karakteristiske “glasur tunger”, sæt herefter den næste bagte ring ovenpå og gentag processen osv. Lad den færdige kransekage tørret et par timer ved stuetemperatur før den tildækkes med plastik. Kan pyntes med chokolade snirkler eller bare chokolade.

KransekagetoppeKransekagetoppeKransekagetoppe




Det er også muligt at bage ringene i kransekageforme/ringe – disse vil jeg vise senere, da jeg selv har købt nogle, men de blev ikke brugt til kransekagen i år.

Havregrynskugler med lakrids

De fleste har traditioner i juletiden – og det har jeg selvfølgelig også. En af de allervigtigste traditioner for mig er julebag og andre lækkerier. Det kan dog være svært at holde fast i traditioner, når man er flyttet hjemmefra og man skal selv til at holde fast i dem. Selvom jeg har travlt med mit arbejde og der er tider, hvor jeg ikke føler tiden til julebag og konfekt er der, så nyder jeg alligevel at stå i køkkenet om aftenen. Det giver mig en form for afslapning at stå i køkkenet og bage julekager og konfekt til de mennesker jeg holder af.

Traditionen med at lave det sammen med familien, må dog vente til næste år. Men jeg er sikker på at havregrynskuglerne med lakrids bringer glæde i eftermiddag til julehygge. Jeg får nemlig først juleferie i eftermiddag og så står resten af den 23. december på pyntning af juletræ. Til den anledning blev det derfor til havregrynskugler med lakrids. Halvdelen er dog uden lakrids, så der er nogle alle kan lide :-)

Havregrynskugler med lakrids

INGREDIENSER

200 g. sukker
280 g. havregryn
225 g. smør
6 spsk. kakao
2 tsk. romessens
2 tsk. mandelessens
Piskefløde

Til at rulle havregrynskuglerne i brugte jeg lakridspulver.

FREMGANGSMÅDE

Alle ingredienserne blandes sammen i en skål – de skal æltes godt sammen så det er helt blandet. Piskefløden hældes lidt i ad gangen, til konsistensen er blød. Massen stilles i køleskabet i ca. 30 min. og herefter trilles massen til små kugler. Til sidst trilles kuglerne i lakridspulver. Jeg valgte at halvdelen skulle være uden pynt og den anden halvdel blev med lakridspulver.

Opbevar havregrynskuglerne i køleskabet til de skal serveres.

Man kan sagtens vælge at rulle havregrynskuglerne i andet pynt, som f.eks. kakao, hakket mandler, kokos osv.

Det næste konfekt projekt må blive at lave nogle sukker-, gluten- og laktosefrie havregrynskugler som min kæreste må spise. De behøver dog ikke at laves her til jul, da han bare vil elske at få dem når tiden passer til at prøve sig frem med nye opskrifter.

1 2

WordPress Backup