Arkiv for ‘Sunde retter’

Sundt og velsmagende fyld til hjemmelavet forårsruller

Jeg har altid været helt vild med forårsruller, men aldrig rigtig været særlig glad for dem man kan købe frosne i et supermarked. Derfor har jeg sjældent fået forårsruller, kun hvis jeg var på kinesisk restaurant. Endelig tog jeg mig mod til at prøve at lave dem selv. Det passer perfekt med at vi tit har mange grøntsager i vores køleskab og samtidig gerne vil spise sundt, så det skulle selvfølgelig afprøves. Jeg fulgte som sådan ikke en bestemt opskrift, men prøvede mig frem ud fra hvad jeg gerne ville have i forårsrullerne. Ud af denne opskrift bliver der ca. 16 stk.

Fyld til forårsruller

FORÅRSRULLER MED GRØNTSAGER & SVINEKØD/KYLLING

INGREDIENSER

1 stort løg
2 forårsløg
250 g. hakket svinekød
250 g. kylling i strimler
200 g. champignon
5 gulerødder
1-2 spsk. fiskesauce
Salt
Karry
Rispapir eller forårsrulledej
Fritureolie

FREMGANGSMÅDE

Du skal starte med at finthakke løg og forårsløg. Skær champignon ud i tern. Riv gulerødderne og herefter skal de rives i tynde strimler. Find to gryder frem, den ene til fyldet med hakket svinekød og den anden med kylling skåret i strimler. Hæld en smule olie i gryderne og svits kødet i gryderne. Når kødet er brunet, skal løg og forårsløg tilsættes. Herefter skal gulerødder og champignon i gryden og simre med resten. Til sidst skal karry, salt og fiskesauce tilføjes, og lad fyldet simre i 5-10 minutter. Fyldet skal dryppe af og afkøles før det skal bruges i forårsrullerne. Man kan sagtens bruge det mens det er varmt, men det er nemmest at folde forårsrullerne hvis fyldet er køligt.

Fyld til forårsruller

Uanset om du bruger rispapir eller forårsrulledej, så vil jeg anbefale at du lægger fyldet midtpå, men tættest på dig selv. Hvis du bruger rispapir, skal det gøres vådt med lunkent vand, og det er bedst at bruge to stykker rispapir, så fyldet ikke falder ud når de steges. Når fyldet er lagt på rispapiret skal siderne foldes ind mod midten, inden resten rulles sammen og det skal rulles stramt så der ikke kommer luftbobler når de steges i fritureolien. Der skal nok komme en guide på bloggen senere, men jeg glemte dog at tage billeder i mit kaos i køkkenet (jeg lavede middag til veninderne med forårsruller, så det lignede et kæmpe kaos i køkkenet).

Man kan vælge at stege forårsrullerne i olie på en pande, men jeg valgte at hælde fritureolie i en gryde, og når det har den rette temperatur (det kan testes ved at tage et lille stykke kød fra fyldet og putte ned i gryden med fritureolien, hvis det siger den såkaldte “friture lyd” så er det klar). Du skal så lægge et par forårsruller i gryden med en hullet ske eller en paletkniv. Når de er blevet mørkebrune/gyldne, og de ser sprøde ud, så er de klar til at blive taget op af gryden.

For at holde dem varme imens resten bliver stegt i olien, kan du tænde ovnen og lægge de færdige forårsruller i et fad og stille det i ovnen, og så har du stadig varme og lækre forårsruller.

Du kan servere dem med en lækker salat eller bønner, kun fantasien sætter grænser! De skal selvfølgelig også serveres med soya og sur-sød chilisauce. God appetit! :-)

Velsmagende og krydret ovnbagte rodfrugter og kartofler

Ovnbagte rodfrugter og kartoflerOvnbagte rodfrugter og kartoflerOvnbagte rodfrugter og kartoflerOvnbagte rodfrugter og kartofler

Opskrift på velsmagende og krydret ovnbagte rodfrugter og kartofler. De er rigtig gode som tilbehør til alt slags kød. Man kan krydre rodfrugterne og kartoflerne lige som man ønsker.

INGREDIENSER

10 kartofler
2 rødbeder
1 hel squash
2 søde kartofler
2 pastinakker
5-6 gulerødder
Olie
Salt
Oregano eller andet krydderi

FREMGANGSMÅDE

Alle rodfrugter og kartofler skal skrælles og rengøres. Når det er gjort, skal de skæres i tynde stænger. Kartoflerne og gulerødder skal i et fad og hæld olie udover. Drys salt og oregano over. Du kan også bruge andre krydderi, alt efter hvad du selv ønsker. Sæt kartoflerne i ovnen på 200 grader i ca. 40 minutter. De skal være gyldne, men nogle steder må de også gerne være mørke, så de er lidt sprøde. Det er vigtigt at kartoflerne har fået nok, så de er bløde.

Resten af rodfrugterne skal også i et fad og der skal hældes olie og salt på. Dette fad sætter du også i ovnen. Rodfrugterne skal have ca. 30-35 minutter. Jeg plejer at sætte ovnen på varmluft i 5-10 minutter til sidst, så de bliver helt sprøde.

Kylling risret med kokosmælk, karry og grøntsager

Risret

Hvis du er vild med stærk mad, skal du prøve denne risret med kylling samt kokosmælk, karry og grøntsager. Den er både velsmagende og nem at tilberede. Man går aldrig fejl af denne ret, som er virkelig lækker. Af denne portion bliver der også, så du kan få frokost og aftensmad dagen efter.

INGREDIENSER

400 g. kylling i strimler
5 gulerødder
1 løg
6-8 champignon
1 hel squash
2 pastinakker
1 hel blomkål
1 hel broccoli
Kokosmælk
Ris
Margarine
Salt
Karry

FREMGANGSMÅDE

Først skal du gøre alle grøntsagerne klar, så de kan rives på et rivejern eller med råkostmaskine. Skræl gulerødderne, løg og pastinakkerne. Skyl champignon, squash, blomkål og broccoli. Herefter skal du rive alle grøntsagerne undtagen champignon, løg, blomkål og broccoli som skal skæres ud i stykker. Når alle grøntsagerne er klar, skal du skære kyllingen ud i tern.

RisretRisret












Nu kan du tage en gryde og hælde kokosmælken i, tilsæt så meget karry som du selv ønsker samt salt efter egen smag. Gryden sættes under kog med middel varme. Herefter skal kyllingen steges på en pande med margarine så det er helt gennemstegt, men med lav varme for at kyllingen ikke bliver brændt. Når kokosmælken er begyndt at simre, skal alle grøntsagerne tilsættes.

RisretRisret

Risene skal koges som der står på pakken. Når grøntsagerne har stået i kokosmælken i 15-20 min., skal kyllingen tilføjes. Herefter må det gerne koge i 15-20 min. mere, så det får masser af smag og varme. Ved servering skal risene anbringes under karry sovsen med grøntsagerne i.

Man kan også vælge at blande risene i karry sovsen så alle ingredienser er blandet i gryden. Nu er retten klar til servering. Hvis der er rester tilbage, kan det sagtens gemmes til frokost eller aftensmad. God fornøjelse og velbekomme! :-)

Sund og velsmagende blomkålspizza

En sund og velsmagende blomkålspizza. Det er sjældent vi får pizza hjemme hos os, da maden skal være gluten- og laktosefri – og derfor er det også flere år siden min kæreste har fået pizza. Det har dog ændret sig efter vi har prøvet denne lækre opskrift. Der er mange muligheder for fyld til denne blomkålspizza og det er kun fantasien der sætter grænser.

INGREDIENSER TIL PIZZABUND

1 hel blomkålshoved
2 spsk. loppefrøskaller
2 spsk. mandelmel
2 æg
Salt

INGREDIENSER TIL FYLD

Kylling i tern
Tomatsauce
1 løg
6-7 stk. champignoner
Oregano
Tun
Skinke i tern
Ost
Peberfrugt

Man kan også vælge at bruge kyllingen fra aftenen før, hvis man f.eks. har fået en ovnkylling. Grunden til at der er så mange ingredienser til fyld, er at pizzaen bliver “delt” i to, så der er noget for både kæresten og jeg.

FREMGANGSMÅDE

Ovnen tændes på 200 grader varmluft og imens den bliver varm, så skal blomkålen rives fint i en foodprocessor eller stavblender. Rør æg, oregano, salt, mandelmel og loppefrøskaller i en skål. Bland herefter blomkålen i skålen og fordel blomkåls dejen ud på en bageplade med bagepapir. Man kan enten bruge hænderne til at fordele dejen eller lægge et stykke bagepapir henover og rulle med kagerullen. Bag bunden i ovnen i ca. 15-20 min. Den skal være let gylden. Bunden tages ud af ovnen, og ovnen skal du lade stå tændt. Blomkålspizza bund Smør nu bunden med tomatsauce. Læg et lag på den ene halvdel med kylling og tun og på den anden halvdel kylling og skinke. Løget skæres i små tern og fordeles over hele pizzaen. Peberfrugten og champignonene skæres også i små tern og fordeles på pizzaen. Osten lægges på den halvdel eller det hele, som man ønsker. Da min kæreste ikke må få laktose, kommes det kun på min del af pizzaen. På toppen drysses oregano og salt. Pizzaen skal nu bage i ovnen i 15-20 min., osten skal være smeltet (kan kommes på efter 10 min.). Lad pizzaen stå lidt inden servering, så den hænger bedre sammen.

Blomkålspizza

Er der nogle som har prøvet at lave blomkålspizza før, så skriv meget gerne :) Det er altid godt med inspiration og nye måder fra andre :)

Falafel bøf m. ovnbagte grøntsager

Falafel bøf m. ovnbagte grøntsager

INGREDIENSER: FALAFEL BØF

1 dåse kikærter
1 spsk. hytteost
3 gulerødder
Lidt frisk persille
Lidt frisk purløg
1 løg
1 æggehvide
1 spsk. mandelmel
Hvidløg
Chili
Salt
Peber

FREMGANGSMÅDE: FALAFEL BØF

Hæld vandet fra kikærterne og skyl dem i en si. Blend dem med en stavblender og tilføj hytteost, æggehvide, mandelmel, hvidløg og chili. Riv gulerødderne på et rivejern og tilføj dem i falafel massen. Herefter skæres løg og tilføjes. Skær persille og purløg, og derefter tilføjes det også. Blend det hele hurtigt med stavblenderen. Steg dem på panden uden olie, ca. 5-7 min. på hver side. De skal blive gyldne – gerne lidt brune.

INGREDIENSER: OVNBAGTE GRØNTSAGER

6 gulerødder
1 hel blomkål
Salt
Hvidløg
Olie
Oregano

FREMGANGSMÅDE: OVNBAGTE GRØNTSAGER

Skræl gulerødderne og skær dem i stænger, ikke for tynde og ikke for tykke. Vask herefter blomkålen og skær den ud i mellemstore stykker. Læg grøntsagerne i et ovnfast fad og hæld olien over. Tilføj salt og hvidløg – og rør det hele sammen. Tænd ovnen på 180 grader og bag i ca. 30 min. Gerne med varmluft til sidst, så de bliver sprøde.

Dette serveres med chilisauce eller andet dip til. 

WordPress Backup